


Manuka Health, miód Manuka MGO 550+, 500 g
Spis treści
Opis produktu
Miód Manuka MGO 550+ 500 g to importowany z dalekiej Nowej Zelandii miód, który zawiera methylglyoxal (MGO) w ilości 55 mg lub większej w 100 g. Miód ten powstaje tylko w niektórych miejscach w Nowej Zelandii, gdzie rosną rzadkie krzewy z rodzaju Leptospermum scoparium. Dzięki właściwościom pyłku tej rośliny, miód Manuka MGO różni się od miodów powstających np. w Europie: smakiem, zapachem i wysoką zawartością methylglyoxalu (MGO). Miód Manuka ma smak, który znawcy określają jako mineralny i lekko gorzki. W jego zapachu wyczuwalne są zaś nuty wrzosu i wilgotnej ziemi.
W roku 2014 rząd Nowej Zelandii opublikował opracowanie grupy roboczej ds. zdefiniowania kryteriów kwalifikacji miodów manuka, w którym stwierdzono, że aby produkt mógł być określony mianem miodu manuka, musi:
- być miodem jednorodnym wytworzonym na terytorium Nowej Zelandii, w okresie pokrywającym się z czasem kwitnienia krzewów manuka,
- być wytworzony w znacznej części z nektaru roślin Leptospermum scoparium,
- mieć określony zakres przewodności właściwej,
- mieć smak, określany jako mineralny i lekko gorzki, oraz silny zapach z nutami wrzosu i wilgotnej gleby,
- zawierać pyłek z krzewów manuka i inne składniki, w tym methylglyoxal (MGO).
Firma Manuka Health New Zeland jest jednym z prekursorów wytwarzania miodu manuka i wiodącym eksporterem tych miodów.
Właściwości miodu Manuka Mgo 550+ (500g)
- Wsparcie dla prawidłowej pracy układu pokarmowego.
- Zawartość przeciwutleniaczy, które pomagają w ochronie organizmu, wzmacniając naturalne mechanizmy obronne przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.
- Wykazuje działanie kojące na gardło.
Zastosowanie
Urozmaicenie diety w miód Manuka MGO 550+ (o zawartości powyżej 55 mg methylglyoxalu na każde 100 g produktu).
Sposób użycia
- Spożywaj 2 lub 3 łyżeczki miodu rano, na czczo.
- Alternatywnie, spożywaj 1 łyżeczkę miodu 2 lub 3 razy dziennie, przed posiłkami.
- Zaleca się spożywanie miodu manuka MGO na ok. 30 minut przed posiłkami.
Składniki
Co zawiera Miód Manuka MGO?
100 g produktu zawiera:
- wartość energetyczna 1400 kJ / 335 kcal,
- tłuszcz 0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g, węglowodany 82,1 g, w tym cukry 82,1 g, błonnik 0 g, białko 0 g, sól 0,03 g,
- methylglyoxal >55 mg.
Przeciwwskazania
- Nie spożywać w przypadku stwierdzonej alergii lub nadwrażliwości na miód, lub inne produkty pszczele.
- Należy skonsultować się z lekarzem w przypadku chorowania na cukrzycę, ponieważ miód Manuka zawiera glukozę, fruktozę i maltozę.
- Wg zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), nie powinno się podawać żadnego miodu dzieciom do 1. roku życia.
Ważne wskazówki
- Produkt miód Manuka MGO 550+ 500 g należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej i z dala od światła słonecznego.
- Nie należy rozcieńczać Miodu Manuka w wodzie czy herbacie, jak często robi się z innymi miodami, ponieważ takie działanie obniża stężenie MGO w miodzie.
Zawartość netto
Miód Manuka MGO 550+ – 500 g.
Dodatkowe informacje
- W słoiku znajduje się ok. 33 porcji (po 3 łyżeczki miodu na porcję).
- Opakowanie 500 g miodu manuka MGO 550+, przy codziennym spożywaniu zalecanej przez producenta porcji, powinno wystarczyć na ok. 5 tygodni.
- Jak sugeruje wykorzystanie znaku "+" na opakowaniu, rzeczywista zawartość methylglyoxalu (MGO) w miodach Manuka Health może być wyższa, niż deklarowana przez producenta.
Producent
Manuka Health New Zealand Ltd.
123 Carlton Gore Road
Newmarket
Auckland 1023
Nowa Zelandia
Cechy produktu
Informacja o sprzedającym
kontakt@gemini.pl
tel. + 48 58 782 22 22
Sprzedający zobowiązuje się do oferowania wyłącznie produktów lub usług zgodnych z mającymi zastosowanie przepisami prawa Unii.




















