Olej z lnianki Oleofarm z serii Oleje Świata jest otrzymywany z nasion lnicznika siewnego metodą tłoczenia na zimno. Olej z lnianki to inaczej olej rydzowy.
Lnicznik siewny (Camelina sativa (L.) Crantz) to gatunek rośliny z rodziny kapustowatych, rosnący dziko w Europie i Azji. Zwany również jako: lnianka, rydz, lennica, judra, rydzyk, ryżyk. Nazwa „rydz” pochodzi najprawdopodobniej od brunatno-rdzawego zabarwienia nasion. Lnicznik siewny uprawiany jest jako roślina oleista. Do produkcji oleju rydzowego używa się dojrzałych, bogatych w kwasy omega, złocistych bądź ciemnordzawych wyselekcjonowanych nasion. Olej rydzowy z lnianki doskonale sprawdza się w kuchni. Jest także wykorzystywany jako składnik odżywczych maści i maseczek.
Tłoczony na zimno olej z lnianki Oleofarm został zapakowany z butelkę wykonaną z ciemnego szkła, która chroni zawarte w nim cenne substancje, m.in. kwasy omega-3 i omega-6, przed negatywnym działaniem promieni słońca i utlenianiem, pozwalając zachować właściwości oleju przez długi czas. Wykorzystany proces zimnotłoczenia nasion pozwala zachować najcenniejsze właściwości surowca.
Oleofarm Olej z lnianki tłoczony na zimno to doskonały wybór dla osób dbających o swoje zdrowie i prawidłowo zbilansowaną dietę. Bogaty w tłuszcze nienasycone skład, naturalny smak i różnorodność zastosowań sprawiają, że stanowi cenny element codziennego jadłospisu.
Urozmaicenie codziennej diety.
Olej z nasion lnicznika siewnego (Camelia sativa) - lnianki tłoczony na zimno.
100 ml produktu zawiera:
250 ml
Oleofarm Sp. z o.o.
Ul. Mokronoska 8
52-407 Wrocław