Agar reVito to produkt żelujący, który jest otrzymywany z morskich wodorostów i stanowi dobrą alternatywę zarówno dla żelatyny wołowej, jak i wegańskiej. Po wymieszaniu z płynem Agar żeluje go i zagęszcza, dzięki czemu może być stosowany w produkcji galaretek, puddingów oraz deserów pochodzenia roślinnego.
Produkt nie posiada smaku i zapachu, stosuje się go łatwo, szybko i wygodnie. Agar doskonale łączy się z produktami mlecznymi z mleka roślinnego, jak i zwierzęcego. Ponadto zawiera dużą ilość błonnika – 86 na 100 g. Idealnie sprawdza się jako zagęszczacz do zup, dodatek do kremów i baza galaretek. Agar rozpuszcza się w temperaturze 85-95°C, a tężeje w 30-35°C, dzięki czemu nie trzeba go schładzać w lodówce do stężenia.
Do stosowania jako środek żelujący.
Galaretka z agarem:
Dżem z agarem:
Substancja Żelująca E 406: Agar
100 g zawiera:
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
100 g