Tabletki, kapsułki, płyny oraz soki zawierające w składzie skoncentrowaną witaminę C to prosty sposób na wzmocnienie układu odpornościowego. Poza preparatami z czystą witaminą C, proponujemy również produkty, których formuły zostały wzbogacone bioflawonoidami roślinnymi. Wszystkie wyroby wspomagają prawidłową pracę układu immunologicznego i chronią komórki przed działaniem stresu oksydacyjnego.
Naturalna Witamina C to jeden z ważniejszych składników dla ludzkiego organizmu. Związek ten nie tylko pomaga we właściwym funkcjonowaniu układu odpornościowego, ale wspomaga także pracę układu nerwowego. Preparaty z witaminą C (zawierające kwas l-askorbinowy) stymulują ponadto produkcję kolagenu, substancji zapewniającej prawidłowe działanie kości, zębów, mięśni oraz naczyń krwionośnych. Poza tabletkami i kapsułkami z witaminą C, proponujemy również wysokiej jakości płyny oraz soki, z ekstraktem z aceroli, wyciągiem z dzikiej róży czy sokiem z cytrusów. Wszystkie dostępne produkty są w szczególności polecane do stosowania w stanach obniżonej odporności organizmu, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Idealnie sprawdzą się również dla osób, których dieta jest uboga w cenny składnik, jaki stanowi naturalna witamina C.
Coraz głośniej o wszechstronnym zastosowaniu witaminy C – nie tylko w Internecie, ale także w prasie czy telewizji. Wit C, czyli kwas l-askorbinowy, wspomaga pracę układu odpornościowego, ma pozytywny wpływ na układ nerwowy, a także stymuluje produkcję kolagenu. To jednak nie wszystko; coraz więcej wskazuje na to, że zawarta w pożywieniu naturalna witamina C opóźnia proces starzenia się.
Witamina C (w skrócie: wit C) nie jest wprawdzie lekiem na wszystko, ale jej regularna suplementacja może mieć wpływ na pracę organizmu i jego ogólną kondycję. Witamina podawana profilaktycznie zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji (w największym stopniu u osób trenujących, dlatego jej przyjmowanie jest szczególnie zalecane sportowcom). Oprócz tego Wit C wpływa również na pracę układu krwionośnego (m.in. uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne), zapobiega rozwojowi miażdżycy, a także jest stosowana w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Potwierdzone jest natomiast, że suplementacja kwasu askorbinowego i jego odmiany, jaką jest kwas l-askorbinowy, ma znaczący wpływ na opóźnienie procesów starzenia się (wit C jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki).
Suplementację witaminy C powinny rozważyć osoby, które z pewnych powodów potrzebują jej więcej niż pozostali ludzie – chodzi o cukrzyków, palaczy, sportowców, osoby ciężko pracujące fizycznie, a także osoby starsze, kobiety w ciąży, osoby narażone na długotrwały stres czy osoby z zaburzeniami łaknienia. W ich przypadku zapotrzebowanie na ten składnik znacznie wzrasta. Nie zawsze naturalna witamina C jest przyjmowana wraz z pożywieniem w wystarczającej ilości – zaleca się wówczas jej suplementację. Kwas askorbinowy ciężko jednak przedawkować, ponieważ nie jest gromadzony w organizmie, tylko wydalany. Warto dodatkowo pamiętać, że człowiek samodzielnie nie wytwarza witaminy C, co oznacza, że jej suplementacja (w postaci preparatu lub w pożywieniu) jest konieczna.
O magicznych właściwościach witaminy C powiedziano już wiele. Udowodniono wprawdzie, że niespecjalnie radzi sobie ze zwalczaniem skutków przeziębienia, jednak pełni w organizmie wiele innych, cennych funkcji. Czy warto ją suplementować? Jakie są zalecane dawki?
Temat witaminy C najczęściej jest poruszany przy dyskusji o przeziębieniach. Warto uświadomić sobie, że witamina C nie jest preparatem, który wyleczy nas z infekcji. Znacznie lepiej wypada działanie witaminy C jeśli chodzi o profilaktykę –pozwala na obniżenie ryzyka pojawienia się stanu chorobowego.
Znacznie bardziej sprawdzony jest jednak wpływ witaminy C na stawy i kości. Kwas askorbinowy (lub jego odmiana: kwas l-askorbinowy) bierze udział w produkcji kolagenu, który jest niezbędnym składnikiem chrząstek stawowych. Dobra kondycja stawów przekłada się z kolei na mniejsze ryzyko kontuzji.
Czy suplementacja witaminy C to dobry wybór? Warto zauważyć, że niedobór kwasu askorbinowego może być przyczyną wielu dolegliwości (takich jak osłabienie, brak apetytu, krwawiące dziąsła, trudno gojące się rany, bóle mięśni i stawów). Trudno ją przedawkować, zwłaszcza gdy spożywana jest przez nas głównie naturalna witamina C. Z tego względu kwas l-askorbinowy warto podawać już najmłodszym – w postaci tabletek, kropel czy nawet żelek.