Delikatna.bio Ekologiczny Oksymel Tradycyjny to shot z macerowanych warzyw i korzeni. Formuła napoju o charakterystycznym smaku została przygotowania na bazie macerowanych korzeni chrzanu i imbiru oraz warzyw: cebuli i czosnku w occie jabłkowym. Skład oksymelu został dodatkowo uzupełniony o dodatek tymianku, oregano, anyżu, cynamonu, papryczki chili i syropu z agawy dla uzyskania niepowtarzalnego aromatu i doznań podczas spożywania.
Oksymel (oxymel) to tradycyjna mieszanina octu owocowego (najczęściej octu jabłkowego) i miodu. Nazwa oxymel wywodzi się z języka greckiego i jest połączeniem nazwy dwóch głównych składowych, czyli octu (łac. oxy - utlenione wino) i miodu (łac. mel). W literaturze mieszankę tych dwóch składników określa się również jako "ognisty cydr" (ang. fire cider).
W Oxymelu Tradycyjnymi miód został zastąpiony naturalnie słodkim syropem z agawy. Dzięki temu napój o nietuzinkowym smaku może z powodzeniem stanowić urozmaicenie diety wegan i wegetarian. Produkt powstaje w wyniku procesu maceracji, który polega na zanurzeniu warzyw i ziół w occie jabłkowym nawet do 12 tygodni.
Shot z macerowanych warzyw z korzeniem imbiru Eko Oksymel Tradycyjny od Delikatna.bio to w pełni roślinny i niepasteryzowany produkt. Proces wytwarzania zapewnia, że zachowuje on wszystkie cenne składniki roślin pochodzących wyłącznie z ekologicznych upraw.
Uzupełnienie i urozmaicenie codziennej diety.
Macerat* 80% (ocet jabłkowy*, cebula*, czosnek*, korzeń chrzanu* 5%, korzeń imbiru* 5%, tymianek*, oregano*, papryczka chili*, anyż*, cynamon*), syrop z agawy.
100 ml produktu zawiera:
*certyfikowany składnik ekologiczny
250 ml
Bacillus Sp. z o.o.
ul. Sienkiewicza 26/4
15-092 Białystok