Babka jajowata jest znana od dawna, czego dowodem są zapisy zamieszczone w arabskich książkach medycznych. Jest to roślina o szerokich zastosowaniach, wywierająca dobry wpływ szczególnie na układ pokarmowy i wydalniczy człowieka. Babka jajowata posiada proste łodygi, wąskie liście z małymi włoskami. Kwiatostany ma w kształcie kuli o zabarwieniu jasnożółtym lub jasnozielonym, natomiast nasionka mają szarobrązowy lub różowy kolor.
Babka jajowata ma bardzo dobry wpływ na układ pokarmowy, a szczególnie kłopoty z trawieniem. Dzięki bardzo dobrym właściwościom absorpcyjnym pochłania w jelitach wodę, usprawniając ich pracę. Dzieje się to dzięki błonnikowi, który pęcznieje, wypełnia jelita i wspiera ich prawidłową działalność. Doceniają ją także osoby mające problemy z regularnym wypróżnieniem, borykające się z uciążliwymi zaparciami. Łupina babki usuwa złogi, toksyny, łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego.
Błonnik jest włóknem roślinnym, nie ulega trawieniu i rozpuszczeniu. Znacznie usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, wchłaniając wodę i oczyszczając go. Dzięki pęcznieniu błonnika w żołądku zamieniającego się w gęstą substancję pojawia się uczucie sytości, a co za tym idzie, zmniejsza się łaknienie. Błonnik wykazuje także właściwości absorbujące glukozę, opóźniając przemianę węglowodanów oraz wspomaga utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu.
W małych nasionkach babki jajowatej kryje się duża ilość związków śluzowych, odgrywających rolę ochronną dla śluzówki układu pokarmowego. Łagodzi stany zapalne śluzówki i podrażnienia, osłaniając ścianki żołądka i jelit. Z tego też powodu wiele osób stosuje babkę w razie zachorowania na owrzodzenie czy uchyłkowatość jelita, a także w innych chorobach układu pokarmowego.
Jeśli usuwane są toksyny i metale ciężkie z organizmu, to w ten sposób dochodzi do jego oczyszczenia. Poprawia się więc ogólny stan zdrowia człowieka.
Oprócz błonnika w nasionkach babki znajdują się cenne składniki, takie jak proteiny (podstawowy budulec organizmu), czy fitosterole (substancje roślinne pomagające obniżyć cholesterol, wspomagające układ sercowo-naczyniowy). W babce jajowatej znajdują się także lipidy, czyli tłuszcze (to główne źródło energii i budulec błon komórkowych) oraz garbniki (tanina), które działają dobroczynnie na układ trawienny i wykazują działanie przeciwzapalne.
Babkę jajowatą można kupić w kapsułkach, granulkach, w postaci ciekłej i w proszku. Można ją przyjmować od 5. do 10. gramów do trzech razy dziennie. Wiele osób decyduje się na napar z babki jajowatej – łyżkę nasion należy zalać wrzątkiem i odstawić na 20. minut. Natomiast odwar przygotowuje się z łupin nasiennych, zalanych szklanką zimnej wody.
Babkę jajowatą w formie naturalnej można dodawać do zup, jogurtów, sosów, owoców i sałatek.