Kwas DHA – źródła i sposoby dostarczania
Kwas DHA nie jest produkowany przez organizm człowieka, dlatego można go dostarczyć jedynie poprzez żywność bądź suplementację. DHA znajdziemy w algach, tłustych rybach morskich, niektórych rybach słodkowodnych, niektórych owocach morza, a także w mniejszym stopniu w jajach. Spośród wielu gatunków ryb powinniśmy zwrócić uwagę między innymi na łososia, sardelę, śledzia atlantyckiego oraz makrelę atlantycką, pstrąga, a także tuńczyka. W przypadku, gdy pacjent z różnych przyczyn nie jest w stanie dostarczyć do organizmu kwas DHA pochodzącego z pożywienia, może wprowadzić suplementację, po uprzednim skonsultowaniu tego z lekarzem. Na rynku dostępnych jest wiele preparatów opartych na kwasie DHA jako głównym składniku. Ich skład może być również wzbogacony o różnego rodzaju witaminy oraz minerały. W zależności od rodzaju suplementu, ich składy oraz zawartości DHA mogą się różnić, dlatego warto zapoznać się z ulotką dołączoną do opakowania konkretnego preparatu. Znajdą się w niej wskazania, przeciwwskazania, dawkowanie oraz wszelkie niezbędne informacje. W razie pytań lub wątpliwości skonsultuj się z lekarzem bądź farmaceutą. O odpowiedni poziom kwasu dokozaheksaenowego (DHA) powinni dbać wszyscy pacjenci, ponieważ jest on niezbędny do właściwego funkcjonowania organizmu. Warto pamiętać, że to także składnik budulcowy tkanki mózgowej oraz siatkówki oka. DHA polecany jest szczególnie kobietom w ciąży, matkom karmiącym piersią, niemowlętom i dzieciom, czyli grupie najbardziej narażonej na niedobory DHA.
DHA – dla zdrowia mamy i dziecka
Podczas ciąży zapotrzebowanie na różnego rodzaju mikro- oraz makroelementy jest większe niż zazwyczaj. Niezwykle istotne dla przebiegu ciąży i prawidłowego rozwoju dziecka jest uzupełnianie ich w odpowiednich ilościach. Jednym z ważniejszych składników należących do tej grupy jest kwas DHA – zarówno podczas trwania ciąży, jak i w okresie karmienia piersią, gdy następuje intensywny rozwój maluszka. Suplementacja tym składnikiem jest wyjątkowo istotna, zwłaszcza w II i III trymestrze ciąży. Kwas ten warunkuje prawidłowy rozwój układu nerwowego, jak również wpływa na późniejszy rozwój umysłowy – funkcje motoryczne, poznawcze, nabywanie nowych umiejętności oraz zdolność koncentracji. Jako składnik budulcowy siatkówki oka kwas DHA zapewnia optymalny rozwój narządu wzroku u dziecka, wpływając między innymi na ostrość widzenia. Ze względu na korzystny wpływ tego kwasu na zdrowie matki i dziecka na półkach znajdziemy wiele preparatów opartych na tym składniku, które są dedykowane kobietom. Często w składzie tych produktów znajdują się również kwas foliowy czy witamina D, jednak jest to zależne od konkretnego suplementu. Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego suplementację DHA powinno się rozpocząć nie później niż od 20. tygodnia ciąży. Nie ma jednak przeciwwskazań do przyjmowania kwasu dokozaheksaenowego przez cały okres ciąży, już od 1. trymestru.