Makademia
Makadamia: do czego się ją wykorzystuje?
Makadamia (Macadamia) to drzewo z rodziny srebrnikowatych. Naturalnie występują w niewielu regionach na świecie. Dziko rosną jedynie w Australii, na Nowej Kaledonii oraz na Sulawesi. Makadamia jest również uprawiana, ale głównie na Hawajach i w Afryce Południowej. Roślina jest stosunkowo łatwa w uprawie, dlatego często rozrasta się w plantacjach i przynosi zazwyczaj obfite plony.
Drzewo makadamii jest wiecznie zielone. Liście są skórzaste i wąskie, brzegi mogą mieć całe lub ząbkowane. Zazwyczaj liście wyrastają na krótkopędach, w okółku. Kwiaty są drobne, ale zebrane w gęste kwiatostany. Owocem makadamii jest pestkowiec. Makadamia jest uprawiana zarówno dla orzechów, jak i dla oleju, który wykorzystuje się głównie w celach kosmetycznych. Roślina owocuje już kilka lat od jej posadzenia. Makadamia jest rośliną długoletnią, ponieważ może przetrwać nawet kilkaset lat. Orzeszki pojawiają się raz w roku. Zbiera się je po ok. 30 tygodniach od momentu, gdy pojawią się na drzewie.