Poradnik
Pierzga

Pierzga

Pierzga pszczela – co to jest?

Pszczoły kojarzą nam się przede wszystkim z wytwarzaniem miodu, który cenimy nie tylko ze względu na walory smakowe - doceniamy również szereg cennych dla człowieka właściwości tego produktu. Nie każdy wie jednak, że owady te produkują również tak zwaną pierzgę, która jest w pełni naturalnym owocem ich działań. Jest  bardzo cennym i jednocześnie najmniej popularnym składnikiem związanym z działalnością pszczół. Tak naprawdę niewielu pszczelarzy zajmuje się pozyskiwaniem tego produktu, co za tym idzie - nie wszędzie można go dostać.

To, co nazywamy pierzgą pszczelą, składa się przede wszystkim z pyłku kwiatowego, miodu oraz wydzieliny z gruczołów ślinowych tych owadów. Wszystko to razem zostaje złożone w komórkach plastra pszczelego, a następnie ulega fermentacji mlekowej. Po tym procesie powstaje właśnie pierzga. Warto wiedzieć, że do zbioru tego produktu na ogół trzeb zniszczyć ramki tworzone przez owady.

Produkty (1)
Pozycjonowanie
Zasady pozycjonowania produktów

Wyniki wyszukiwania prezentowane są w oparciu o wiele kryteriów, z których każde ma inną wagę. Najistotniejsze to: kategoria produktu, producent, marka oraz nazwa produktu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w szczegółach.

GAL Pierzga, 48 kapsułek - miniaturka zdjęcia produktu
GAL Pierzga, 48 kapsułek
33,49 zł
1 - 1 z 1 produktów

Właściwości pierzgi pszczelej

Pierzga pszczela posiada bardzo bogaty skład, który sprawia, że staje się ona wartościowym produktem o wielu zaskakujących właściwościach, nie tylko spożywczych, ale również leczniczych oraz profilaktycznych. Można porównywać ją z samym pyłkiem, jednak poszczególnych, drogocennych związków w pierzdze jest znacznie więcej. Są to między innymi cenne mikroelementy (między innymi magnez, żelazo, nikiel, cynk, selen, miedź, kobalt, chrom), witaminy (A, witaminy z grupy B, C, PP, E, D, K) oraz makroelementy (potas, wapń, sód, fosfor, siarka, chlor). Taka zawartość mówi sama za siebie w kontekście pozytywnego wpływu tego produktu na organizm człowieka. Stosowanie pierzgi wzmacnia organizm, regeneruje oraz poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, a dodatkowo wykazuje  korzystny wpływ na wątrobę. Pierzgę pszczelą można stosować wspomagająco w przypadkach dolegliwości związanych z układem trawiennym (między innymi stany zapalne, owrzodzenia, zaparcia). Ciekawostką jest fakt, że pierzga obecna jest w składach rozmaitych kosmetyków pielęgnacyjnych, między innymi dzięki wartościowym składnikom, cennym nie tylko dla zdrowia, ale też urody.

Smak tego produktu można opisać jako kwaskowaty i lekko żywiczny, nie przypomina smaku klasycznego miodu. Po rozpuszczeniu grudki w ustach odczuwany jest wyraźny, kwiatowy posmak, bardzo charakterystyczny dla pierzgi.

Pierzga – jak stosować?

Chlebek pszczeli, bo tak inaczej nazywa się pierzgę, powinien być przyjmowany rozważnie. Zaleca się nie przekraczać 40 gramów tego specyfiku w ciągu dnia. W razie wątpliwości warto stosować się do instrukcji podanych przez producenta. Jednym ze sposobów podawania pierzgi jest zalanie jednej łyżki szklanką wody i odstawienie na noc, a następnie spożycie na czczo następnego ranka.

Pierzga nie powinna być stosowana przez osoby uczulone na wszelkie produkty pszczele, w tym miód oraz jad pszczeli, ponieważ może ona wywołać reakcje alergiczne. Warto pamiętać, aby stosować chlebek pszczeli z umiarem i jednocześnie obserwować reakcje organizmu na przyjmowany nowy składnik. Warto wiedzieć, że spożywana w nadmiarze może przyczynić się do przybierania na wadze.