Wartościowe składniki pokrzywy
Pokrzywa stanowi źródło cennych dla zdrowia składników, takich jak:
- fosfor,
- krzem,
- żelazo,
- wapń,
- mangan,
- witaminy z grupy B,
- witamina C,
- witamina K,
- witamina E,
- sole mineralne,
- kwasy organiczne,
- olejki eteryczne,
- chlorofil,
- przeciwutleniacze,
- karotenoidy.
Właściwości prozdrowotne
Pokrzywa znalazła swoje szerokie zastosowanie zarówno w medycynie naturalnej, jak i codziennej pielęgnacji skóry, włosów oraz paznokci. Wykazuje ona w szczególności właściwości:
- Oczyszczające i detoksykujące - pokrzywa oczyszcza organizm z toksyn, wspomagając przy tym pracę wątroby oraz nerek.
- Wspomagające układ moczowy - pokrzywa zwiększa ilość wydalanego mocznika, przez co jest ona bardzo polecana osobom cierpiącym na kamicę nerkową oraz tym, którzy mają problemy z zatrzymywaniem się wody w organizmie. Pokrzywa wspomaga funkcję wydalniczą nerek. Ponadto wspiera prawidłowe funkcjonowanie prostaty i układu moczowego u mężczyzn powyżej 45 roku życia.
- Wzmacniające odporność - herbatka z pokrzywy zalecana jest w okresie wzmożonych zachorowań, ponieważ wspiera układ odpornościowy.
- Wspomagające układ trawienny - herbatka z pokrzywy jest bardzo często stosowana przy zaburzeniach i problemach z trawieniem oraz biegunkach. Pokrzywa pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi.
- Wzmacniające włosy oraz skórę - poprzez wzmacnianie ich struktur. Ponadto korzystnie wpływa ona na skórę i wspomaga leczenie ran. Dzięki działaniu oczyszczającemu pomaga eliminować łupież i mu zapobiega.
- Zwalczające anemię - ze względu na dużą zawartość żelaza pokrzywa zalecana jest osobom borykającym się z anemią, a także kobietom w ciąży oraz w okresie menopauzy, kiedy to organizm jest szczególnie osłabiony.
- Wspomagające witalność organizmu – pokrzywa działa orzeźwiająco, przez co poprawia ogólne samopoczucie.
- Wspierające funkcję naczyniową – wywiera korzystny wpływ na krążenie krwi, szczególnie wspomaga krążenie żylne.
- Wspomagające układ ruchowy – pomaga wyeliminować dyskomfort w stawach, utrzymując ich prawidłową ruchomość i elastyczność.
Przeciwwskazania w stosowaniu
Herbata z pokrzywy nie powinna być pita w zbyt dużych ilościach, ponieważ jej nadmiar może powodować wypłukiwanie soli mineralnych z naszego organizmu.
Ponadto, herbatka z pokrzywy może być niebezpieczna dla osób chorujących na cukrzycę, ponieważ zmniejsza ona poziom cukru we krwi, dlatego też cukrzycy przed włączeniem herbaty do codziennej diety powinni skonsultować się z lekarzem.
Herbaty z pokrzywy nie powinny stosować także osoby borykające się z problemami narządów rodnych, przewlekłymi chorobami nerek (bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem) oraz osoby po przebytych zabiegach chirurgicznych.
Produkty z pokrzywy
Pokrzywa wykorzystywana jest jako składnik szamponów oraz odżywek do włosów, a także zdrowotnych herbat.
Szampony i odżywki to doskonały produkt dla włosów wypadających, przetłuszczających się, matowych, łamliwych i pozbawionych blasku. Duża zawartość krzemu, żelaza, magnezu oraz cynku pozwala odbudować i wzmocnić zniszczoną strukturę włosa, oraz nadać im lśniący wygląd.
Herbatka z pokrzywy dostępna jest natomiast w formie klasycznych saszetek oraz suszonych liści.
Pokrzywa-ciekawostki
Dawniej, poza korzystaniem z prozdrowotnych właściwości pokrzywy, wykorzystywano ją również do pozyskiwania włókna. Wytwarzane z niego tkaniny były znane w Europie przed wynalezieniem bawełny.
Z pokrzywy jest pozyskiwany również barwnik E140.