Poradnik

ALAX

Znalezione produkty : 1
Pozycjonowanie produktów
Zasady pozycjonowania produktów

Wyniki wyszukiwania prezentowane są w oparciu o wiele kryteriów, z których każde ma inną wagę. Najistotniejsze to: kategoria produktu, producent, marka oraz nazwa produktu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w szczegółach.

Sortowanie
Alax 35 mg + 42 mg, 20 tabletek drażowanych - miniaturka zdjęcia produktu
Produkt apteczny
Alax 35 mg + 42 mg, 20 tabletek drażowanych
12,29 zł
1 - 1 z 1 produktów

Czym jest Alax?

Lek Alax jest roślinnym preparatem zalecanym pacjentom doświadczającym problemów z wypróżnianiem się. Substancjami czynnymi tabletek drażowanych są sproszkowany sok z liści aloesu (Aloe capensis) oraz wyciąg suchy z kory kruszyny (Frangulae corticis extractum siccum). Z kolei saszetki zawierają, m.in. liść senesu (Cassia angustifolia) oraz owoc kopru (Foeniculum vulgare). Przeciwwskazaniami do stosowania preparatu są m.in. nadwrażliwość na jakikolwiek składnik produktu, niedrożność jelit, zapalenie wyrostka robaczkowego, owrzodzenia jelita grubego, niewydolność nerek, wiek poniżej 12 lat, odwodnienie oraz ciąża i okres karmienia.

Jak działa Alax?

Tabletki drażowane Alax bogate są w sproszkowany sok z liści aloesu oraz wyciąg suchy z kory kruszyny. Obie te substancje czynne posiadają związki antranoidowe. Działają one przeczyszczająco przy krótkotrwałych zaparciach. Glikozydy zawarte w roślinach przekształcane są w jelitach do antronów-9-emodyny. Przyspieszają one motorykę jelit, wydzielanie śluzów i chlorków. Jednakże zbyt długie stosowanie związków antranoidowych może powodować zaburzenia wodno-elektrolitowe.

Saszetki Alax FIX posiadają w składzie liść senesu (Cassia angustifolia) - 0,75 g oraz owoc kopru (Foeniculum vulgare) - 0,75 g (w jednej saszetce). Sennozydy są związkami obecnymi w liściach senesu, a jeden z ich metabolitów -antrachinony pobudzają perystaltykę jelit. Owoc kopru, inaczej fenkuł, stosowany jest powszechnie u pacjentów na wzdęcia i dolegliwości pokarmowe. Jest on bogaty w witaminy m.in. A, C, E, K, kwas foliowy, niacynę oraz minerały, tym wapń, magnez, fosfor, potas czy cynk.

Czym są zaparcia?

Są wyjątkowo nieprzyjemną dolegliwością spowodowaną zaleganiem treści jelitowej w przewodzie pokarmowym. Konsekwencją takiego zastoju są m.in. problemy z oddawaniem stolca. Niepokój wzbudzają zaparcia, którym towarzyszą silne bóle brzucha, wzdęcia, mdłości, zawroty głowy lub odbijanie. W przewodzie pokarmowym rozpoczyna się wówczas proces gnilny oraz fermentacyjny, przez co stolec może mieć silniejszą, nieprzyjemną woń. Długo zalegający pobiera więcej wody, przez co ulega zagęszczeniu. W konsekwencji staje się bardziej zbity i cięższy. Zaparcia zazwyczaj nie są jednorazowym epizodem i mają tendencję do nawracania.

Osoby cierpiące na nawracające problemy z wypróżnianiem powinny rozważyć zmianę sposobu odżywiania się i trybu życia. Czasami zaparcia są objawem współwystępującym przy innych schorzeniach. Najczęstsze przyczyny dolegliwości to:

  • cukrzyca,
  • schorzenia neurologiczne, w tym choroby naczyniowe mózgu, chorobę Parkinsona czy stwardnienie rozsiane,
  • wydłużenia jelita grubego,
  • choroba tarczycy,
  • endometrioza,
  • hemoroidy,
  • zwężenie światła jelita,
  • przepuklina.

Objawy to nie tylko problemy z regularnym wypróżnianiem się. Długotrwałe zaparcia mogą nieść za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Zaleganie resztek pokarmowych może prowadzić do rozwoju zapalenia odbytnicy, kamieni kałowych oraz owrzodzeń jelita.