NFO Omega-3 1000 mg to suplement diety w kapsułkach miękkich typu softgel, odpowiedni do stosowania jako uzupełnienie codziennej diety osób dorosłych. Każda kapsułka zawiera 1000 mg starannie wyselekcjonowanego, wysokiej jakości czystego, tłoczonego na zimno i molekularnie destylowanego oleju pozyskiwanego z ryb występujących w głębokich, zimnych wodach Oceanu Atlantyckiego i Morza Północnego. Są to wyłącznie świeżo złowione tusze jesiotra, śledzia, stynki, makreli i langusty piaskowej. Olej z tych ryb jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (PUFA, z ang. polyunsaturated fatty acids).
Norwegian Fish Oil (NFO) do produkcji omega-3 wykorzystuje olej rybi o wyjątkowo niskim poziomie utlenienia (Totox), co jest potwierdzane wynikami badań laboratoryjnych. Totox (ang. Total Oxidation Index) to wskaźnik jakości oleju rybiego określający całkowity stopień jego utlenienia. Zakłady produkcyjne NFO znajdują się blisko miejsc połowów, dzięki czemu gotowy olej można uzyskać w ciągu kilku godzin od połowu. Krótki czas od złowienia ryb do rozpoczęcia produkcji minimalizuje proces utleniania, co pozwala na uzyskanie niskiego wskaźnika Totox. Dla porównania Totox ryby w naturalnym środowisku wynosi 0, a po złowieniu wzrasta do 4. Przepisy unijne dopuszczają Totox na poziomie do 26, przy czym wszystkie kompleksy NFO Omega-3 mają Totox poniżej 15.
Ponadto NFO stosuje wyłącznie ryby znajdujące się na niskim poziomie łańcucha pokarmowego, o bardzo niskiej zawartości zanieczyszczeń takich jak rtęć, dioksyny i PCB (polichlorowane bifenyle), a proces produkcji obejmuje wieloetapowe oczyszczanie, w tym destylację molekularną, gwarantującą najwyższy stopień oczyszczenia oleju rybiego ze szkodliwych zanieczyszczeń.
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA) należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT (ang. essential fatty acid). Jest to grupa kwasów tłuszczowych, których ludzki organizm nie potrafi sam syntezować i dlatego muszą być one dostarczane w ramach prawidłowo zbilansowanej diety. Niezwykle cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są tłuste ryby morskie, jak również oleje rybne i oleje z wątroby ryb.
Aby uzyskać korzystny efekt wynikający z deklarowanego działania, zaleca się spożywać 2 kapsułki norweskiej firmy Norwegian Fish Oil dziennie. Opakowanie zawiera 60 sztuk i pozwoli jednej osobie na 1 miesiąc codziennej suplementacji zgodnie z zaleceniami.
Olej rybny, otoczka kapsułki: żelatyna; substancja utrzymująca wilgoć: glicerol; woda, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.
1 kapsułka zawiera:
2 kapsułki zawierają:
Suplementu diety NFO Omega-3 1000 mg w kapsułkach nie należy stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu.
72 g (60 kapsułek miękkich)
NFO International AS
Otto Nielsensvei 4
7052 Trondheim, Norwegia
NFO VITAMINS s.r.o.
Nad Dalejským udolim 2690/7
Stodulky, 155 00 Praga, Czechy