NFO Omega-3 Forte to suplement diety w postaci miękkich, bezzapachowych i bezsmakowych kapsułek typu softgel, odpowiedni do stosowania jako uzupełnienie codziennej diety osób dorosłych. Formuła o wysokim stężeniu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (PUFA, z ang. polyunsaturated fatty acids) bazuje na starannie wyselekcjonowanym, wysokiej jakości, czystym, tłoczonym na zimno i destylowanym molekularnie oleju pozyskiwanym ze świeżo złowionych, dzikich ryb (tj. jesiotr, śledź, stynka, makrela i langusta piaskowa), występujących w głębokich, zimnych wodach Oceanu Atlantyckiego.
Norwegian Fish Oil (NFO) do produkcji omega-3 wykorzystuje olej rybi o wyjątkowo niskim poziomie utlenienia (Totox), co jest potwierdzane wynikami badań laboratoryjnych. Totox (ang. Total Oxidation Index) to wskaźnik jakości oleju rybiego określający całkowity stopień jego utlenienia. Zakłady produkcyjne NFO znajdują się blisko miejsc połowów, dzięki czemu gotowy olej można uzyskać w ciągu kilku godzin od połowu. Krótki czas od złowienia ryb do rozpoczęcia produkcji minimalizuje proces utleniania, co pozwala na uzyskanie niskiego wskaźnika Totox. Dla porównania Totox ryby w naturalnym środowisku wynosi 0, a po złowieniu wzrasta do 4. Przepisy unijne dopuszczają Totox na poziomie do 26, przy czym wszystkie kompleksy NFO Omega-3 mają Totox poniżej 15.
Ponadto NFO stosuje wyłącznie ryby znajdujące się na niskim poziomie łańcucha pokarmowego, o bardzo niskiej zawartości zanieczyszczeń takich jak rtęć, dioksyny i PCB (polichlorowane bifenyle), a proces produkcji obejmuje wieloetapowe oczyszczanie, w tym destylację molekularną, gwarantującą najwyższy stopień oczyszczenia oleju rybiego ze szkodliwych zanieczyszczeń.
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA) należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT (ang. essential fatty acid). Jest to grupa kwasów tłuszczowych, których ludzki organizm nie potrafi sam syntezować i dlatego muszą być one dostarczane w ramach prawidłowo zbilansowanej diety. Niezwykle cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są tłuste ryby morskie, jak również oleje rybne i oleje z wątroby ryb.
Aby uzyskać korzystny efekt wynikający z deklarowanego działania, stosuj od 1 do 4 kapsułek norweskiej firmy Norwegian Fish Oil każdego dnia. Duże ekonomiczne opakowanie zawierające 360 kapsułek pozwoli jednej osobie nawet na cały rok codziennej suplementacji zgodnie z zaleceniami.
Olej rybny, otoczka kapsułki: żelatyna, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol; woda, przeciwutleniacz: tokoferol.
1 kapsułka zawiera:
2 kapsułki zawierają:
3 kapsułki zawierają:
4 kapsułki zawierają:
*RWS – Referencyjna Wartość Spożycia
Suplementu diety NFO Omega-3 Forte w kapsułkach nie należy stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu.
537 g (360 kapsułek miękkich)
NFO International AS
Otto Nielsensvei 4
7052 Trondheim, Norwegia
NFO VITAMINS s.r.o.
Nad Dalejským udolim 2690/7
Stodulky, 155 00 Praga, Czechy