Poradnik
Acerola

Acerola

Acerola uchodzi za najlepsze źródło witaminy C

W porównaniu do innych naturalnych źródeł tej witaminy, wiśnie z Barbados zawierają jej bardzo dużo. Acerola jest zatem bardzo dobrym sposobem na suplementację kwasem askorbinowym, który odgrywa bardzo ważną rolę w zachowywaniu odporności, zwłaszcza w okresach zachorowań.

Produkty (15)
Pozycjonowanie
Zasady pozycjonowania produktów

Wyniki wyszukiwania prezentowane są w oparciu o wiele kryteriów, z których każde ma inną wagę. Najistotniejsze to: kategoria produktu, producent, marka oraz nazwa produktu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w szczegółach.

Aliness Acerola proszek, naturalna witamina C, 250 g - miniaturka zdjęcia produktu
Aliness Acerola proszek, naturalna witamina C, 250 g
59,90 zł
Aliness Acerola ze Stevią, 120 tabletek do ssania - miniaturka zdjęcia produktu
Aliness Acerola ze Stevią, 120 tabletek do ssania
36,90 zł
BeeActive Mleczko pszczele plus Żeń-szeń i Acerola, 10ml x 20 ampułek - miniaturka zdjęcia produktu
BeeActive Mleczko pszczele plus Żeń-szeń i Acerola, 10ml x 20 ampułek
89,99 zł
GorVita Acerola, 60 kapsułek - miniaturka zdjęcia produktu
GorVita Acerola, 60 kapsułek
18,49 zł
Aliness Błonnik Witalny Plus Acerola i Fibergum, 500 g - miniaturka zdjęcia produktu
Aliness Błonnik Witalny Plus Acerola i Fibergum, 500 g
49,90 zł
MyVita Acerola, naturalna witamina C, 100 tabletek - miniaturka zdjęcia produktu
MyVita Acerola, naturalna witamina C, 100 tabletek
27,49 zł
MyVita Acerola, naturalna witamina C, 250 tabletek - miniaturka zdjęcia produktu
MyVita Acerola, naturalna witamina C, 250 tabletek
45,49 zł
Aliness Acerola Naturalna Witamina C 125 mg, 120 tabletek - miniaturka zdjęcia produktu
Aliness Acerola Naturalna Witamina C 125 mg, 120 tabletek
34,90 zł
Now Foods Acerola 4:1 Extract Powder, 170 g - miniaturka zdjęcia produktu
Now Foods Acerola 4:1 Extract Powder, 170 g
42,29 zł
Rokitnik i Acerola, 60 kapsułek - miniaturka zdjęcia produktu
Rokitnik i Acerola, 60 kapsułek
22,49 zł
Alter Medica Acerola, puree z owoców, 500 ml - miniaturka zdjęcia produktu
Alter Medica Acerola, puree z owoców, 500 ml
18,99 zł
Singularis Superior, Acerola Organic Forte 520 mg, 120 kapsułek - miniaturka zdjęcia produktu
Singularis Superior, Acerola Organic Forte 520 mg, 120 kapsułek
56,69 zł
Singularis Superior Acerola Organic Forte, 60 kapsułek - miniaturka zdjęcia produktu
Singularis Superior Acerola Organic Forte, 60 kapsułek
36,89 zł
EkaMedica Acerola, sok, 500 ml - miniaturka zdjęcia produktu
EkaMedica Acerola, sok, 500 ml
23,09 zł
Acerola Plus Witamina C, smak owocowy, 60 tabletek do ssania - miniaturka zdjęcia produktu
Acerola Plus Witamina C, smak owocowy, 60 tabletek do ssania
31,79 zł
1 - 15 z 15 produktów

Acerola - zawartość witaminy C

Świeże owoce aceroli zawierają od 1,4 do 2,5g witaminy C na każde 100g. To całkiem sporo, nawet jeśli przyjmiemy dolną granicę. Acerola ma również tę przewagę nad innymi, naturalnymi źródłami kwasu askorbinowego, że zawiera wiele innych dobroczynnych substancji, które wspomagają wchłanianie oraz metabolizm witamin. Jest to zatem bardzo dobre źródło witaminy C, która występuje ponadto w postaci łatwo przyswajalnej.

Acerola wykorzystywana do produkcji suplementów diety zwykle trafia do nich w postaci suszu owocowego albo soku. W obu tych forma dostarcza pełnych właściwości witaminy C, ponieważ kluczem do skutecznej suplementacji kwasu askorbinowego nie jest jego wyizolowanie z owoców aceroli, ale dostarczenie do organizmu wraz z innymi dobroczynnymi substancjami zawartymi w wiśniach z Barbados.

Acerola - kiedy rozpocząć suplementację?

W procesie suplementacji witaminy C bardzo ważne jest zrozumienie, że organizm nie ma zdolności do gromadzenia jej zapasów. Oznacza to, że przyjmowanie na przykład aceroli na zapas, nie ma sensu i nie powinno mieć miejsca. Z całą pewnością warto natomiast sięgać po produkty z wysoką zawartością dobrze przyswajalnej witaminy C w okresach szczególnego zapotrzebowania organizmu. Są to momenty spadku odporności oraz czas po przebytej infekcji, czyli kiedy organizm stara się odtworzyć liczbę białych krwinek sprzed choroby. Do ich syntezy w organizmie potrzebna jest witamina C, dlatego nawet po wyleczeniu warto jeszcze przez jakiś czas zażywać produkty zawierające acerolę. Następnie dawkę należy stopniowo zmniejszać i dbać o zrównoważoną dietę, dostarczającą odpowiednie ilości witamin do osłabionego po przebytej infekcji organizmu.