Właściwości inuliny
Jest cukrem o szerokim zastosowaniu i wielu właściwościach. Pomimo że zalicza się do polisacharydów, jej kaloryczność jest stosunkowo niska. W związku z tym po produkty z nią często sięgają osoby będące na diecie i chcące zachować szczupłą sylwetkę. Z racji tego, że działa podobnie do błonnika pokarmowego, daje uczucie sytości i zmniejsza łaknienie. Inulina stymuluje rozwój naturalnej flory bakteryjnej jelit, a przez to pomaga regulować ilość wypróżnień, zmniejsza zaparcia oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Suplementy diety z tym wielocukrem zalecane są ponadto diabetykom z racji jego wpływu na gospodarkę węglowodanową i niski indeks glikemiczny.
Inulina sprzyja wchłanianiu wapnia, stymuluje do wzrostu w jelitach dobroczynnych kolonii bifidobakterii, i działa jak naturalny prebiotyk.
Czym są prebiotyki i co je różni od probiotyku?
Inulina często nazywana jest prebiotykiem. Ten termin odnosi się do substancji, które wspomagają wzrost bakterii wchodzących w skład flory jelitowej. W przeciwieństwie do probiotyku nie zawiera on w sobie żadnych organizmów. Do najpopularniejszych prebiotyków zalicza się oprócz inuliny, fruktooligosacharydy, mannanoligosacharydy oraz laktulozę. Te składniki żywności są odporne na działanie enzymów trawiennych. W przewodzie pokarmowym ulegają fermentacji, w której procesie dochodzi do powstawnia krótkołańcuchowych kwasów karboksylowych, w tym kwasu masłowego, octowego oraz propionowego.
Najlepsze efekty uzyskuje się poprzez łączenie pro- oraz prebiotyków. Takie preparaty nazywane są symbiotykami.
Jak działa błonnik pokarmowy?
Pod terminem “błonnik” znajduje się duża grupa polisacharydów, w tym celuloza, inulina, pektyny oraz ligniny. Takie nietrawione węglowodany uzyskuje się na drodze procesów chemicznych, fizycznych oraz enzymatycznych. Wyróżnia się dwa rodzaje tych substancji: rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie. Do tej pierwszej grupy zalicza się gumy hemicelulozy oraz pektyny. Wchłaniają się one do przewodu pokarmowego i tym samym mogą być wykorzystywane przez organizm. Te drugie z kolei są niedegradowane w układzie pokarmowym, co oznacza, że zwiększają objętość stolca i wywierają korzystny wpływ na wchłanianie wody.
Zgodnie z definicją błonnik pokarmowy:
- pobudza reakcje fermentacji w jelicie grubym,
- zmniejsza czas pasażu jelitowego,
- przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi,
- zwiększa masę stolca,
- wpływa na zmniejszenie stężenia cukru we krwi oraz insuliny.