Jest uważany za najtrudniej dostępny na świecie olej. Otrzymywany z marokańskiego drzewa arganowego, pozyskiwany ręcznie i wytwarzany w niezwykle pracochłonnym procesie. Do uzyskania jednego litra potrzeba ok. 35 kg owoców arganii żelaznej. Olej arganowy zasłynął pod nazwą „płynnego złota Maroka” nie tylko z powodu bursztynowej barwy i stosunkowo ograniczonej dostępności, ale przede wszystkim dzięki swoim cennym właściwościom i zbawiennemu wpływowi na zdrowie człowieka. Największą zaletą oleju arganowego jest wysoka zawartość egzogennych kwasów tłuszczowych. Olej arganowy może przyczynić się nie tylko co poprawy ogólnego samopoczucia, ale także korzystnie wpłynąć na nasz wygląd. Doskonale nawilża i skutecznie uelastycznia skórę, sprzyja jej regeneracji, łagodząc wszelkie podrażnienia, a także w widocznym stopniu wygładza zmarszczki. W przypadku cery niedojrzałej doskonale sprawdzi się jako preparat zwalczający trądzik. Posiada także właściwości ochronne, zabezpieczając skórę przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak trudne warunki atmosferyczne. Co więcej, może poprawić kondycję paznokci, zapobiegając ich łamliwości oraz włosów, wzmacniając je i nadając im sprężystość. Przeciwdziała także łupieżowi.
Jedną z największych zalet cennego oleju arganowego jest jego uniwersalność – doskonale sprawdza się zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Jego właściwości zyskały uznanie użytkowniczek o najwyższych wymaganiach. Jako preparat i wzmacniający kondycję skóry (także wrażliwej), włosów czy paznokci może być stosowany niezależnie od wieku i preferencji kosmetycznych. W przypadku cery niedojrzałej olej arganowy pomoże poradzić sobie w trądzikiem i zrównoważy ilość wydzielanego sebum. Cera dojrzała natomiast skorzysta z jego właściwości liftingujących i odmładzających. Właściwości nawilżające i wygładzające oleju arganowego czynią z niego preparat ceniony przez wszystkie osoby, które pragną w naturalny sposób poprawić elastyczność i ogólną kondycję swojej skóry. Doskonale radzi sobie samodzielnie – może być także stosowany jako dodatek do kosmetyków używanych w codziennej pielęgnacji, takich jak kremy, balsamy czy maseczki. Nieocenione korzyści może nieść także jego wewnętrzne stosowanie. W kuchni olej arganowy doskonale sprawdza się jako dodatek do potraw na bazie mięs i ryb. Szczególnie dobrze smakuje w postaci amlou – marokańskiej pasty do pieczywa. Orientalna nuta zapachowa nadaje może nadać daniom oryginalny charakter – na bazie oleju arganowego przyrządza się najczęściej sosy i marynaty. Najlepiej dodawać go do potraw w ostatnim etapie przyrządzania – tak, aby nie utracił w procesie podgrzewania swoich naturalnych właściwości.