Poradnik
Olejek eukaliptusowy

Olejek eukaliptusowy

Olejek eukaliptusowy

Olejek ten jest bezbarwny, ale za to charakteryzuje się silnym zapachem i charakterystycznym smakiem. Ma lekko gęstą, oleistą konsystencję. Otrzymuje się go w procesie destylacji świeżych liści eukaliptusa z parą wodną. Jego najważniejszym składnikiem jest eukaliptol, związek chemiczny odznaczający się silnym działaniem antybakteryjnym i wykrztuśnym.

Znalezione produkty : 2
Pozycjonowanie produktów
Zasady pozycjonowania produktów

Wyniki wyszukiwania prezentowane są w oparciu o wiele kryteriów, z których każde ma inną wagę. Najistotniejsze to: kategoria produktu, producent, marka oraz nazwa produktu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w szczegółach.

Sortowanie
Etja, naturalny olejek eteryczny eukaliptusowy, 10 ml - miniaturka zdjęcia produktu
Zdrowie i uroda
Etja, naturalny olejek eteryczny eukaliptusowy, 10 ml
8,99 zł
Pureo, olejek eteryczny eukaliptusowy, 10 ml - miniaturka zdjęcia produktu
Zdrowie i uroda
Pureo, olejek eteryczny eukaliptusowy, 10 ml
11,99 zł
1 - 2 z 2 produktów

Szczypta historii

Cenne właściwości olejku eukaliptusowego były znane już od dawnych czasów. Leczono nim rany na skórze, tyfus, malarię i szkarlatynę oraz przyrządzono kompresy na czoło w celu pozbycia się wyższej temperatury. Aborygeni dobrze znali skuteczne działanie eukaliptusa, dlatego tak chętnie korzystali z jego cennych właściwości prozdrowotnych.

Charakterystyka olejku eukaliptusowego

Eukaliptusy to potężne drzewa uprawiane od niepamiętnych czasów w Australii, gdzie do dziś są najbardziej znane i cenione. Obecnie można je spotkać także w Afryce, Azji, Ameryce i Europie. Drzewo to osiąga imponujące wysokości, bo do 100 m, co wcale nie oznacza, że nie można hodować go w doniczkach. Kiedy zostaje przycięty, nie urośnie już większy, dlatego możliwa jest uprawa małych, karłowatych drzewek eukaliptusowych. Jego liście mają ciekawe lancetowate kształty, skórzaste, długie i matowe, a kora odznacza się szarobiałą barwą. Niestety, w warunkach domowych nie pojawia się na nim kwiecie, a szkoda, bo efekt jest wart zobaczenia. Kolejna cecha charakterystyczna tej rośliny to ostry, słodkawy i mocny zapach, który wydziela się podczas pocierania palcami jego liści.

Przeciwzapalne i antybakteryjne działanie

Stosuje się go w kosmetologii, aromaterapii i medycynie. Olejek eukaliptusowy jest bardzo dobrym środkiem wspomagającym leczenie przeziębienia i innych schorzeń górnych dróg układu oddechowego. Dlatego też często wykorzystywany jest do inhalacji leczniczych, dzięki którym kanały nosowe zostają udrożnione i poprawia się jakość oddychania. Oskrzela rozkurczają się, zalegająca w gardle czy zatokach wydzielina ropna zostaje upłynniona, co ułatwia pozbycie się jej. Takie samo działanie olejku eukaliptusowego można uzyskać, aplikując kilka kropel do gorącej kąpieli lub wcierając w klatkę piersiową (polepsza się ukrwienie i więcej powietrza trafia do płuc). Dobrze działają także płukanki sporządzone na jego bazie. Warto więc pamiętać o cennym działaniu olejku eukaliptusowego w przypadku wystąpienia takich objawów jak kaszel, katar, zapalenie oskrzeli, czy ból zatok. Olejek wspomaga również odporność organizmu, dlatego w czasie jesienno-zimowych chłodów można profilaktycznie stosować go, przygotowując na jego bazie np. aromatyczną kąpiel.

Olejek eukaliptusowy na zmęczenie i brak życiowej energii

Dzięki wyjątkowo ciepłemu i pobudzającemu zapachowi olejek z eukaliptusa może być stosowany w aromaterapii. Wystarczy kilka kropel tego cennego płynu, aby pokój czy łazienka wypełniły się unikalnym, miłym dla zmysłu powonienia aromatem. Nie bez powodu wykorzystuje się go w salonach SPA do relaksacyjnych masażów. W efekcie jego stosowana można zmniejszyć napięciowe bóle głowy, złagodzić objawy stresu i zmęczenia oraz zaaplikować sobie zastrzyk pozytywnej energii. Oczywiście oprócz kojącego działania na umysł olejek eukaliptusowy może być bardzo dobrym remedium na bolące mięśnie i stawy, dzięki jego właściwościom przeciwzapalnym. Stąd też masaż w gabinecie kosmetycznym czy w zaciszu własnego domu będzie działał zawsze podwójnie – na sferę ducha i ciała.

Olejek eukaliptusowy normuje poziom cukru

Olejek wpływa dobroczynnie na metabolizm glukozy we krwi. Wiadomo, że gdy dojdzie do jego zaburzenia, wtedy może pojawić się zagrożenie zachorowania na cukrzycę. U ludzi z podwyższonym poziomem cukru pojawiają się także problemy z krążeniem. Stosowanie olejku eukaliptusowego na skórę, np. mieszając go z kremem czy balsamem, wpływa na polepszenie cyrkulacji przepływu krwi.

Olejek eukaliptusowy na cerę problemową

Kolejne cenne zalety eukaliptusa to jego działanie na skórę. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antybakteryjnym dobrze radzi sobie z cerą trądzikową i różnymi chorobowymi wykwitami. Można za jego pomocą zabezpieczać rany, stwarzając barierę ochronną przed czynnikami zewnętrznymi. Warto więc mieć go pod ręką przy różnego typu uszkodzeniach skóry – oparzeniach, rozcięciach czy otarciach. Można dodać kilka kropel olejku do szamponu i umyć głowę tak przygotowaną mieszanką, co jest świetnym sposobem na poprawienie kondycji skóry głowy, szczególnie w problemach z nadmierną produkcją sebum. Z kolei nałożony na skórę twarzy pokrytej nieestetycznymi krostkami olejek wykazuje działanie odkażające i przeciwzapalne. Zmniejsza obrzęk, zaczerwieniania i łagodzi podrażnienia. Zawarte w nim mikro i makroelementy oraz witaminy działają również odżywczo na cerę.

Inne właściwości

W połączeniu z działaniem różnych substancji zawartych w innych preparatach np. z olejkiem z mięty pieprzowej jodły srebrnej olejek eukaliptusowy chroni woreczek żółciowy. Z kolei w kombinacji olejku z jodły srebrnej i kopru włoskiego wspomaga funkcjonowanie układu moczowego.

Warto mieć zawsze pod ręką choć jedną buteleczkę cennego olejku eukaliptusowego, którego spektrum prozdrowotnego działania jest naprawdę szerokie.

Dołącz do nas
Facebook logoInstagram logo
Pobierz aplikację Recepta Gemini
Rezerwuj wygodnie w aplikacji, odbieraj w pobliskich aptekach!
Google Play logo
Gemini
Regulaminy
Pomocne linki