Właściwości pierzgi pszczelej
Pierzga pszczela posiada bardzo bogaty skład, który sprawia, że staje się ona wartościowym produktem o wielu zaskakujących właściwościach, nie tylko spożywczych, ale również leczniczych oraz profilaktycznych. Można porównywać ją z samym pyłkiem, jednak poszczególnych, drogocennych związków w pierzdze jest znacznie więcej. Są to między innymi cenne mikroelementy (między innymi magnez, żelazo, nikiel, cynk, selen, miedź, kobalt, chrom), witaminy (A, witaminy z grupy B, C, PP, E, D, K) oraz makroelementy (potas, wapń, sód, fosfor, siarka, chlor). Taka zawartość mówi sama za siebie w kontekście pozytywnego wpływu tego produktu na organizm człowieka. Stosowanie pierzgi wzmacnia organizm, regeneruje oraz poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, a dodatkowo wykazuje korzystny wpływ na wątrobę. Pierzgę pszczelą można stosować wspomagająco w przypadkach dolegliwości związanych z układem trawiennym (między innymi stany zapalne, owrzodzenia, zaparcia). Ciekawostką jest fakt, że pierzga obecna jest w składach rozmaitych kosmetyków pielęgnacyjnych, między innymi dzięki wartościowym składnikom, cennym nie tylko dla zdrowia, ale też urody.
Smak tego produktu można opisać jako kwaskowaty i lekko żywiczny, nie przypomina smaku klasycznego miodu. Po rozpuszczeniu grudki w ustach odczuwany jest wyraźny, kwiatowy posmak, bardzo charakterystyczny dla pierzgi.
Pierzga – jak stosować?
Chlebek pszczeli, bo tak inaczej nazywa się pierzgę, powinien być przyjmowany rozważnie. Zaleca się nie przekraczać 40 gramów tego specyfiku w ciągu dnia. W razie wątpliwości warto stosować się do instrukcji podanych przez producenta. Jednym ze sposobów podawania pierzgi jest zalanie jednej łyżki szklanką wody i odstawienie na noc, a następnie spożycie na czczo następnego ranka.
Pierzga nie powinna być stosowana przez osoby uczulone na wszelkie produkty pszczele, w tym miód oraz jad pszczeli, ponieważ może ona wywołać reakcje alergiczne. Warto pamiętać, aby stosować chlebek pszczeli z umiarem i jednocześnie obserwować reakcje organizmu na przyjmowany nowy składnik. Warto wiedzieć, że spożywana w nadmiarze może przyczynić się do przybierania na wadze.