Poradnik
Ksylitol

Ksylitol

Xylitol

Biały cukier potrafi uzależnić. Niestety występuje w całej gamie produktów spożywczych, wykazując negatywny wpływ na organizm człowieka. Nie trzeba jednak rezygnować ze słodkości, ponieważ można wybrać zdrową alternatywę, na przykład ksylitol.

Produkty (3)
Pozycjonowanie
Zasady pozycjonowania produktów

Wyniki wyszukiwania prezentowane są w oparciu o wiele kryteriów, z których każde ma inną wagę. Najistotniejsze to: kategoria produktu, producent, marka oraz nazwa produktu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w szczegółach.

Ksylitol, cukier z brzozy, 1 kg - miniaturka zdjęcia produktu
Ksylitol, cukier z brzozy, 1 kg
40,49 zł
Santini, ksylitol, cukier brzozowy, 1000 g - miniaturka zdjęcia produktu
Santini, ksylitol, cukier brzozowy, 1000 g
50,49 zł
Wish, Ksylitol, fiński cukier brzozowy, 1000 g - miniaturka zdjęcia produktu
Wish, Ksylitol, fiński cukier brzozowy, 1000 g
46,99 zł
1 - 3 z 3 produktów

Cukier brzozowy - naturalny słodzik

Cukier brzozowy, czyli ksylitol, to zdrowa alternatywa dla białego cukru. Cechuje go niski indeks glikemiczny i kaloryczność na poziomie nawet 40% mniej od tradycyjnego cukru. Cukier z brzozy to substancja słodząca naturalnego pochodzenia, należąca do „alkoholi cukrowych”, czyli węglowodanów niewpływających na podnoszenie się poziomu cukru we krwi.

Ksylitol należący do grupy polioli wpływa na wolniejsze wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Metabolizm tych węglowodanów przebiega niezależnie od insuliny, co oznacza, że nie dochodzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi. Dzięki temu cukier brzozowy może być stosowany przez diabetyków, osoby z nieprawidłową tolerancją glukozy oraz zmagające się z insulinoopornością.

Cukier z brzozy można znaleźć w niektórych owocach – jagodach, malinach czy truskawkach, ale najczęściej pozyskiwany jest z kory fińskiej brzozy. W bardzo niewielkich ilościach jest on również wytwarzany przez ludzki organizm w procesach trawienia. W smaku jest niemalże identyczny jak biały cukier, ale dodatkowo można wyczuć w nim miętowy aromat. Najczęściej sprzedaje się cukier brzozowy w postaci skarmelizowanego cukru, ale na rynku spotykane są również gumy z jego zawartością – Xylitol – jak i miętówki, pasty do zębów i aerozole do nosów.

Ksylitol – właściwości

Poza niższym indeksem glikemicznym i mniejszą kalorycznością wymienia się także inne cenne właściwości ksylitolu. Biały cukier działa odwrotnie. Cukier z brzozy może być stosowany także u dzieci, ale dopiero od 3. roku życia.

Cukier brzozowy znajduje swoje miejsce w zapobieganiu chorobom zębów, w tym próchnicy. Występuje między innymi jako Xylitol, czyli guma antypróchnicowa dostępna w różnych smakach. Niektóre z przyczyn problemów z zębami to narażenie na działanie szkodliwych kwasów.

Ksylitol pojawia się jako składnik past do zębów, także tych przeznaczonych do stosowania przez dzieci, płukanek do nosa i zatok, słodzików, gumy antypróchnicowej Xylitol, lizaków, tabletek do ssania i wielu innych produktów, w których z powodzeniem zastępuje biały cukier.