Santi ksylitol nazywany cukrem brzozowym to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głównie brzozy. Słodzik przypomina smakiem i wyglądem biały cukier. Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru.
Zastosowanie
Jako zamiennik białego cukru.
Sposób użycia
Do słodzenia potraw, deserów, napojów.
1 łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego.
Składniki
100% ksylitol (substancja słodząca).
100 g zawiera:
wartość energetyczna: 1004,16 kJ / 240 kcal;
tłuszcz 0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g, węglowodany 100 g, w tym cukry 0 g, białko 0 g, sól 0 g
Ważne wskazówki
Spożycie w nadmiernych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający.
Nie podawać dzieciom poniżej 3 roku życia.
Nie podawać zwierzętom.
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze poniżej 25 stopni Celsjusza.