Cukier brzozowy - naturalny słodzik
Cukier brzozowy, czyli ksylitol, to zdrowa alternatywa dla białego cukru. Cechuje go niski indeks glikemiczny i kaloryczność na poziomie nawet 40% mniej od tradycyjnego cukru. Cukier z brzozy to substancja słodząca naturalnego pochodzenia, należąca do „alkoholi cukrowych”, czyli węglowodanów niewpływających na podnoszenie się poziomu cukru we krwi.
Ksylitol należący do grupy polioli wpływa na wolniejsze wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Metabolizm tych węglowodanów przebiega niezależnie od insuliny, co oznacza, że nie dochodzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi. Dzięki temu cukier brzozowy może być stosowany przez diabetyków, osoby z nieprawidłową tolerancją glukozy oraz zmagające się z insulinoopornością.
Cukier z brzozy można znaleźć w niektórych owocach – jagodach, malinach czy truskawkach, ale najczęściej pozyskiwany jest z kory fińskiej brzozy. W bardzo niewielkich ilościach jest on również wytwarzany przez ludzki organizm w procesach trawienia. W smaku jest niemalże identyczny jak biały cukier, ale dodatkowo można wyczuć w nim miętowy aromat. Najczęściej sprzedaje się cukier brzozowy w postaci skarmelizowanego cukru, ale na rynku spotykane są również gumy z jego zawartością – Xylitol – jak i miętówki, pasty do zębów i aerozole do nosów.
Ksylitol – właściwości
Poza niższym indeksem glikemicznym i mniejszą kalorycznością wymienia się także inne cenne właściwości ksylitolu. Biały cukier działa odwrotnie. Cukier z brzozy może być stosowany także u dzieci, ale dopiero od 3. roku życia.
Cukier brzozowy znajduje swoje miejsce w zapobieganiu chorobom zębów, w tym próchnicy. Występuje między innymi jako Xylitol, czyli guma antypróchnicowa dostępna w różnych smakach. Niektóre z przyczyn problemów z zębami to narażenie na działanie szkodliwych kwasów.
Ksylitol pojawia się jako składnik past do zębów, także tych przeznaczonych do stosowania przez dzieci, płukanek do nosa i zatok, słodzików, gumy antypróchnicowej Xylitol, lizaków, tabletek do ssania i wielu innych produktów, w których z powodzeniem zastępuje biały cukier.