Poradnik
Ksylitol

Ksylitol

Xylitol

Biały cukier potrafi uzależnić. Niestety występuje w całej gamie produktów spożywczych, wykazując negatywny wpływ na organizm człowieka. Nie trzeba jednak rezygnować ze słodkości, ponieważ można wybrać zdrową alternatywę, na przykład ksylitol.

Znalezione produkty : 3
Pozycjonowanie produktów
Zasady pozycjonowania produktów

Wyniki wyszukiwania prezentowane są w oparciu o wiele kryteriów, z których każde ma inną wagę. Najistotniejsze to: kategoria produktu, producent, marka oraz nazwa produktu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w szczegółach.

Sortowanie
Ksylitol, cukier z brzozy, 1 kg - miniaturka zdjęcia produktu
Zdrowie i uroda
Ksylitol, cukier z brzozy, 1 kg
40,49 zł
Santini, ksylitol, cukier brzozowy, 1000 g - miniaturka zdjęcia produktu
Zdrowie i uroda
Santini, ksylitol, cukier brzozowy, 1000 g
49,59 zł
Wish, Ksylitol, fiński cukier brzozowy, 1000 g - miniaturka zdjęcia produktu
Zdrowie i uroda
Wish, Ksylitol, fiński cukier brzozowy, 1000 g
44,99 zł
1 - 3 z 3 produktów

Cukier brzozowy - naturalny słodzik

Cukier brzozowy, czyli ksylitol, to zdrowa alternatywa dla białego cukru. Cechuje go niski indeks glikemiczny i kaloryczność na poziomie nawet 40% mniej od tradycyjnego cukru. Cukier z brzozy to substancja słodząca naturalnego pochodzenia, należąca do „alkoholi cukrowych”, czyli węglowodanów niewpływających na podnoszenie się poziomu cukru we krwi.

Ksylitol należący do grupy polioli wpływa na wolniejsze wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Metabolizm tych węglowodanów przebiega niezależnie od insuliny, co oznacza, że nie dochodzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi. Dzięki temu cukier brzozowy może być stosowany przez diabetyków, osoby z nieprawidłową tolerancją glukozy oraz zmagające się z insulinoopornością.

Cukier z brzozy można znaleźć w niektórych owocach – jagodach, malinach czy truskawkach, ale najczęściej pozyskiwany jest z kory fińskiej brzozy. W bardzo niewielkich ilościach jest on również wytwarzany przez ludzki organizm w procesach trawienia. W smaku jest niemalże identyczny jak biały cukier, ale dodatkowo można wyczuć w nim miętowy aromat. Najczęściej sprzedaje się cukier brzozowy w postaci skarmelizowanego cukru, ale na rynku spotykane są również gumy z jego zawartością – Xylitol – jak i miętówki, pasty do zębów i aerozole do nosów.

Ksylitol – właściwości

Poza niższym indeksem glikemicznym i mniejszą kalorycznością wymienia się także inne cenne właściwości ksylitolu. Biały cukier działa odwrotnie. Cukier z brzozy może być stosowany także u dzieci, ale dopiero od 3. roku życia.

Cukier brzozowy znajduje swoje miejsce w zapobieganiu chorobom zębów, w tym próchnicy. Występuje między innymi jako Xylitol, czyli guma antypróchnicowa dostępna w różnych smakach. Niektóre z przyczyn problemów z zębami to narażenie na działanie szkodliwych kwasów.

Ksylitol pojawia się jako składnik past do zębów, także tych przeznaczonych do stosowania przez dzieci, płukanek do nosa i zatok, słodzików, gumy antypróchnicowej Xylitol, lizaków, tabletek do ssania i wielu innych produktów, w których z powodzeniem zastępuje biały cukier.