Żyworódka pierzasta – podstawowe informacje
Żyworódkę pierzastą nazywa się czasem grubolistem sprężystym, płodnolistem kielichowym lub płodnolistem pierzastym. Roślina ta pochodzi z Madagaskaru, została jednak rozprzestrzeniona również w Azji, Australii i na wyspach Oceanu Spokojnego. Uznawana jest za wieloletnią. Jej łodyga jest zdrewniała, okrągła i w naturalnym środowisku dorasta nawet do 100 cm wysokości. Pień żyworódki jest stosunkowo cienki i wyrastają na nim naprzemienne długie, trójkątne, ząbkowane liście. Odcień ich zależy od gatunku, jednak zawsze są to różne warianty zieleni.
Ostro ząbkowane brzegi liści posiadają wyraźną i charakterystyczną obwódkę. Podczas kwitnięcia żyworódka wydaje ząbkowate kwiatostany, które wzniesione są na jej długiej łodydze. Roślina ta, wiecznie zielona, nadaje się do uprawy praktycznie w każdym polskim domostwie. Wystarczy jej temperatura powyżej 15 stopni Celsjusza i świeża woda 2 razy w tygodniu – warto pamiętać, że nie lubi ona jednak nadmiaru wilgoci.