Kleik kukurydziany w diecie dziecka
Kleik kukurydziany jest wdrażany w diecie dziecka na wczesnym etapie żywienia, gdy jeszcze podstawą diety malucha jest mleko matki lub też mleko modyfikowane. Wprowadzanie produktów dietetycznych do żywienia dziecka powinno być przemyślane i uwzględniać to, w jaki sposób rozwija się przewód pokarmowy każdego maluszka. Nie da się tego pominąć, dlatego też dobrze już dzisiaj wdrożyć do diety malucha odpowiednie produkty, które będą dla niego w stu procentach wartościowe.
Cechy charakterystyczne, jakie posiada kleik kukurydziany:
- jest lekkostrawny,
- zawiera składniki immunomodulujące,
- jest bezpieczny dla zdrowia malucha,
- łagodnie wprowadza dziecko w świat produktów zbożowych,
- składniki preparatu pochodzą z kontrolowanych upraw.
Co istotne, kleik kukurydziany może zostać wykorzystany zarówno jako samodzielne danie, jak również w formie składnika pomocniczego, stosowany np. do zagęszczania zupek lub potraw mlecznych.
Dlaczego ważne jest systematyczne wdrażanie produktów w diecie dziecka?
Produkty, takie jak kleik kukurydziany, są bardzo wartościowe z punktu widzenia dietetycznego. Należy zwrócić uwagę przede wszystkim na fakt, iż składniki dodatkowe w diecie malucha mają kolosalne znaczenie z punktu widzenia wzbogacania diety o inne istotne składniki.