Siemię lniane Bakalland to malutkie nasiona lnu zwyczajnego – rośliny jednorocznej, której początki sięgają czasów średniowiecznych.
Siemię lniane spożywa się najczęściej po namoczeniu całych ziaren w wodzie, kiedy pęcznieją i uwalniają charakterystyczny śluz. Nasiona lnu mogą być również cennym dodatkiem do zup, pieczywa, sosów czy płatków śniadaniowych. Mąkę z lnu powstałą w wyniku zmielenia ziaren stosuje się do wypieku pieczywa lub ciast.
Nasiona lnu to doskonały składnik codziennej zbilansowanej diety. Stanowią źródło białka i błonnika. Zawierają także witaminy i minerały, w tym tiaminę, magnez, potas, fosfor, wapń, cynk, miedź i żelazo. Siemię lniane (Linum usitatissimum L.) jest tradycyjnie stosowane w celu wsparcia prawidłowego trawienia. Dodatkowo składnik ten korzystnie wpływa na zdrowie żołądka i układu pokarmowego.
Urozmaicenie codziennej diety.
Ziarna siemienia lnianego 100%
100 g produktu zawiera:
*RWS – Referencyjna Wartość Spożycia
200 g
FoodWell Sp. z o.o.
ul. Fabryczna 5
00-446 Warszawa