Herbata z hibiskusa, a dokładniej z kwiatu malwy sudańskiej, ma nie tylko przyjemny, kwaskowaty smak i piękny czerwony kolor, ale także niesie ze sobą wiele korzyści dla naszego zdrowia.
Kwiat hibiskusa jest naturalnym źródłem witaminy C, wapnia, soli mineralnych, kwasów organicznych oraz antocyjanów zwalczających szkodliwe dla organizmu wolne rodniki oraz polifenoli. Ma korzystny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego, wzmacnia naturalną odporność organizmu, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, wspomaga naturalne procesy przemiany materii, pomaga zmniejszyć gorączkę i złagodzić kaszel. Zawiera też ogromną ilość przeciwutleniaczy, dzięki którym może chronić wątrobę.
Zastosowanie
Urozmaicenie codziennej diety.
Sposób użycia
Do filiżanki wsypać 1 łyżeczkę kwiatów hibiskusa i zalać wrzącą wodą. W celu uzyskania pełnego naparu należy parzyć pod przykryciem przez 3-8 minut.
Składniki
Kwiat hibiskusa.
1 łyżeczka (3g) zawiera:
- wartość energetyczna 5kJ/1kcal,
- tłuszcz <0,1g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,1g), węglowodany 0,2g (w tym cukry 0,2g), białko <0,1g, sól 0g.