Food Detective™ to gotowy zestaw pobraniowy pozwalający na pobranie próbki krwi pobranej z palca i późniejsze badanie nietolerancji pokarmowej w kierunku 59 produktów. Wyniki testu mogą być podstawą do zastosowania odpowiedniej diety.
Nietolerancja pokarmowa jest nieimmunologiczną odpowiedzią na spożycie żywności lub składnika żywności w ilości, która jest zwykle tolerowana przez ogół populacji. Wynika ona z innych mechanizmów niż alergia pokarmowa wiążąca się z odpowiedzią immunologiczną.
Przyczyną występowania nietolerancji pokarmowych może być brak pewnych enzymów, które rozkładają węglowodany w jelitach (np. niedobór laktazy rozkładającej laktozę). Przyczyny mogą być również farmakologiczne związane z działaniem pewnych substancji, np. kofeiny, histaminy, tyraminy, jak również niespecyficzne jelitowe i niejelitowe reakcje na spożycie pewnych pokarmów objawiające się np. bólem brzucha i dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi związane ze spożywaniem określonych pokarmów. Niekiedy zdarza się, że nietolerancje pokarmowe występują z przyczyn niewyjaśnionych.
Test na nietolerancję pokarmową warto wykonać w przypadku zaobserwowania niepokojących objawów ze strony układu pokarmowego po spożyciu określonych grup produktów. Do objawów nietolerancji pokarmowej najczęściej zalicza się bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, zaparcia, uczucie pełności, nadmierne gazy.
Food Detective™Test badamożliwą nietolerancję na następujące pokarmy: jajo (całe), mleko (krowie), zboża: kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies, owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (kantalupa i arbuz), oliwki pomarańcza i cytryna, truskawka, warzywa: brokuł, kapusta, marchew, seler, ogórek, pomidor, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta), orzechy: migdały, nerkowce, orzech brazylijski, włoski, ziemny, kakao, rośliny strączkowe: groch, soczewica, fasola, soja, mięsa: wołowina, kurczak, jagnięcina, wieprzowina, ryby: mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), tuńczyk, mięso ryb białych (łupacz, dorsz, flądra), skorupiaki: krewetki, krab, homar, małże, pozostałe: drożdże, grzyby, czosnek, imbir, herbata.
Test Food Detective™ bada reakcje organizmu na 59 produktów żywnościowych podzielonych na 46 grup. Przed przeprowadzeniem testu dostarczany jest zestaw pobraniowy, zawierający wszelkie niezbędne narzędzia konieczne do pobrania odpowiedniej ilości materiału. Przeprowadzenie testu polega na pobraniu niewielkiej ilości krwi z palca lub żyły do dołączonej probówki i przesłaniu materiału do określonego laboratorium. Pacjent może również udać się do pobliskiego punktu pobrań wykonującego usługę pobrania krwi żylnej do zestawu pacjenta. Po pobraniu krwi należy niezwłocznie zgłosić telefonicznie lub mailowo chęć wysłania materiału. Kurier odbierze przesyłkę i dostarczy ją do laboratorium. Wynik testu wraz z interpretacją przesyłany jest drogą elektroniczną w terminie około 7 dni roboczych.
Pobranie próbki krwi do diagnozy nietolerancji pokarmowej.
Badanie w kierunku nietolerancji pokarmowej wykonywane jest w Laboratorium Cambrige Diagnostics w Warszawie, ul. Górnośląska 4a.
Cambridge Diagnostic (Polska) Sp. z o.o.
ul. Górnośląska 4a
00-444 Warszawa