Źródłem białka w diecie mogą być zarówno mięso i produkty odzwierzęce, jak i roślinne. Białka pochodzenia zwierzęcego to między innymi:
- wołowina,
- cielęcina,
- pierś z indyka,
- pierś z kurczaka,
- ser żółty,
- halibut,
- tuńczyk,
- polędwica wieprzowa,
- twaróg,
- jaja,
- jogurt grecki.
Do grupy wartościowych źródeł białek roślinnych należą:
- soja,
- konopie,
- pestki dyni,
- pestki słonecznika,
- groch,
- fasola,
- komosa ryżowa,
- amarantus,
- pistacje,
- migdały,
- orzechy włoskie.
Istnieje wiele produktów, dzięki którym możemy wzbogacić dietę o tak istotny makroelement, jakim jest białko. Odżywka sprawdzi się jednak w sytuacjach, gdy nasze zapotrzebowanie na ten składnik wzrasta lub w wyniku różnych sytuacji nie jesteśmy w stanie uzupełnić go naturalnymi sposobami. Warto mieć na uwadze, że osoby regularnie uprawiające sporty siłowe bądź wytrzymałościowe mogą mieć nawet dwukrotnie, a nawet trzykrotnie większe zapotrzebowanie na białko w swojej diecie. W takiej sytuacji uzupełnienie odpowiednich ilości protein w posiłkach może być znaczącym utrudnieniem, którego jednym z rozwiązań stanowią łatwo dostępne odżywki białkowe.
Odżywki białkowe – rodzaje
Na rynku dostępny jest cały wachlarz rodzajów odżywek białkowych, które różnią się nie tylko walorami smakowymi czy gramaturą, ale także rodzajem zawartych w nich protein. Osoby, które zastanawiają się, jaka odżywka białkowa będzie dla nich najlepszym wyborem, powinny kierować się czynnikami takimi jak:
- rodzaj aktywności fizycznej,
- obliczone zapotrzebowanie na białko w diecie.
Odżywka białkowa może służyć również jako urozmaicenie diety, w której pacjenci ograniczają słodycze. Relatywnie niska kaloryczność i bogactwo oraz różnorodność smaków sprawiają, że mogą być one traktowane jako zdrowa alternatywa batonika, jednocześnie uzupełniająca zapotrzebowanie na białko.
Odżywka białkowa – jak stosować
Odżywka białkowa jest jednym z suplementów diety, który można stosować na różne sposoby. Według standardowego sposobu spożywa się je po rozpuszczeniu w wodzie bądź mleku. Popularne smaki odżywek białkowych to: kokos, wanilia, czekolada, a także smaki owocowe, czy imitujące smak powszechnie lubianych słodyczy. Dla osób, które preferują uniwersalne, mniej wyraziste smaki dostępne są odżywki białkowe bez aromatów, o naturalnym smaku.
Odżywki białkowe – ważne informacje
Należy pamiętać, by nie przekraczać dziennej porcji odżywki białkowej oraz pamiętać o zrównoważonym sposobie żywienia, który jest niezwykle istotny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – odżywka białkowa nie może stanowić jego zamiennika. Ze względu na szeroki wybór rodzajów odżywek przed wdrożeniem suplementacji należy zapoznać się ze wskazaniami producenta dotyczącymi konkretnego produktu.