Miód Manuka
Miód Manuka jest zaliczany do tak zwanego "super jedzenia" zalecanego przez lekarzy i dietetyków. Na czym polegają jego "super moce"?
Miód Manuka jest zaliczany do tak zwanego "super jedzenia" zalecanego przez lekarzy i dietetyków. Na czym polegają jego "super moce"?
Manuka jest krzewem rosnącym na terenie Nowej Zelandii oraz w niektórych regionach Australii. Niezwykle szybko się rozmnaża i akceptuje trudne warunki glebowo - klimatyczne doskonale sobie radząc nawet na suchej glebie. Ta wiecznie zielona roślina osiąga od 2 do 5 metrów wysokości. Charakteryzują je małe liście i białe pięciopłatkowe kwiaty (miejscowo zabarwione na różowo), kształtem przypominające gwiazdę. Nazwa Manuka wywodzi się z języka maori. Co ciekawe, w Australii zwykło się manukę nazywać "drzewem herbacianym", jako że napar z jej liści należał do ulubionych przysmaków kapitana Cooka. O wyjątkowych właściwościach krzewu Manuka wiedzieli tubylcy. Maorysi żuli młode pędy i pili napar z jego nasion przy biegunce i czerwonce. Wykorzystywali go również w walce z gorączką, zaparciami oraz przy problemach z zasypianiem.
Z powodu swojego charakterystycznego posmaku, miód Manuka nie cieszył się początkowo dużą popularnością. Dopiero w latach 30 XX wieku zaczęto zwracać na niego większą uwagę, gdy zauważono, że zwierzęta nim karmione nie zapadały na żadne choroby. Wraz ze wzrostem zainteresowania tym produktem, Rząd Nowej Zelandii powołał specjalną grupę doradców, która w 2014 roku opublikowała listę warunków, które muszą zostać spełnione, aby miód mógł nosić miano miodu Manuka. Taki produkt musi:
Methylglyoxal MGO to związek organiczny (C3H4O2) z grupy aldehydów, powstający w trakcie glikolizy, czyli przenikania glukozy do komórek i przekształcania jej na energię. Występuje praktycznie we wszystkich miodach, jednakże jego wysokie stężenie znajduje się wyłącznie w miodzie Manuka. Im większe stężenie MGO w składzie, tym silniejsze i lepsze działanie produktu. Związek ten korzystnie wpływa na układ immunologiczny i pokarmowy. Hamuje rozmnażanie bakterii, wirusów oraz grzybów. Obecnie na rynku dostępne są miody Manuka o następującym stężeniu MGO: MGO 30+, 100+, 250+, 400+, 550+.
Miód Manuka wyróżnia się ciemnobrązową barwą, gęstą, gładką konsystencją i lekko ziemistym posmakiem. Dla maksymalnego wykorzystania wszystkich walorów prozdrowotnych miodu Manuka, należy zwrócić szczególną uwagę na jego prawidłowe spożywanie i przechowywanie:
Miód należy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku, w temperaturze pokojowej oraz miejscu, gdzie nie docierają do niego bezpośrednio promienie słoneczne.
Miód Manuka - przeciwwskazania:
Miód Manuka jest jednym z najdroższych produktów na rynku miodów. Wynika to przede wszystkim z faktu, że nie produkuje się go na masową skalę. Wytwarza się go tylko i wyłącznie z krzewów rosnących w Nowej Zelandii w określonym czasie. Na cenę słoiczka z miodem Manuka składa się także certyfikat potwierdzający jego jakość, dlatego należy zwracać szczególną uwagę na "specjalne okazje". Zbyt niska cena miodu może oznaczać, że mamy do czynienia z "produktem Manuka podobnym".