Miód Manuka MGO 550+ 500 g to importowany z dalekiej Nowej Zelandii miód, który zawiera methylglyoxal (MGO) w ilości 55 mg lub większej w 100 g. Miód ten powstaje tylko w niektórych miejscach w Nowej Zelandii, gdzie rosną rzadkie krzewy z rodzaju Leptospermum scoparium. Dzięki właściwościom pyłku tej rośliny, miód Manuka MGO różni się od miodów powstających np. w Europie: smakiem, zapachem i wysoką zawartością methylglyoxalu (MGO). Miód Manuka ma smak, który znawcy określają jako mineralny i lekko gorzki. W jego zapachu wyczuwalne są zaś nuty wrzosu i wilgotnej ziemi.
W roku 2014 rząd Nowej Zelandii opublikował opracowanie grupy roboczej ds. zdefiniowania kryteriów kwalifikacji miodów manuka, w którym stwierdzono, że aby produkt mógł być określony mianem miodu manuka, musi:
Firma Manuka Health New Zeland jest jednym z prekursorów wytwarzania miodu manuka i wiodącym eksporterem tych miodów.
Urozmaicenie diety w miód Manuka MGO 550+ (o zawartości powyżej 55 mg methylglyoxalu na każde 100 g produktu).
100 g produktu zawiera:
Miód Manuka MGO 550+ – 500 g.
Manuka Health New Zealand Ltd.
123 Carlton Gore Road
Newmarket
Auckland 1023
Nowa Zelandia