Produkt Miód Manuka MGO 550+ 250 g to pochodzący z odległej Nowej Zelandii miód który, by zyskać możliwość nazywania się miodem manuka, musiał spełnić szereg warunków narzuconych przez nowozelandzki rząd. Zdecydowanie najważniejszym z tych warunków jest zawartość methylglyoxalu (MGO) – środka naturalnie pojawiającego się w miodzie wytwarzanym z krzewów manuka. Miód Manuka MGO 550+ 250 g firmy Manuka Health zawiera MGO w ilości gwarantowanej 55 mg, lub większej, w każdych 100 g produktu.
Kolejnym ważnym warunkiem nadania produktowi nazwy miód manuka jest pochodzenie. Każdy miód manuka MGO jest wytwarzany tylko i wyłącznie w niektórych rdzennych rejonach wysp Nowej Zelandii: po prostu tam, gdzie rosną dość rzadkie krzewy manuka (nazwa systematyczna Leptospermum scoparium).
Manuka jest wiecznie zielonym krzewem, osiągającym 2 do nawet 5 metrów wysokości. Ma gęste gałęzie i małe, szpiczaste liście, a ich piękne, pięciopłatkowe, białe kwiaty wyjątkowo podobają się pszczołom, chętnie zbierającym ich cenny nektar. Miód manuka kategorycznie musi być wytwarzany w znacznej mierze z pyłków tej egzotycznej rośliny.
Miód Manuka MGO odróżnia od innych miodów, powstających np. w Europie, lub wytwarzanych z innych roślin, również kilkoma innymi charakterystykami: nietypowym smakiem, określanym jako mineralny i lekko gorzki, a także mocnym zapachem, przywodzącym na myśl wrzosy i wilgotną ziemię.
Opublikowane w lipcu 2014 roku w Nowej Zelandii opracowanie, wykonane przez zespół ekspertów zrzeszonych w grupie roboczej ds. zdefiniowania kryteriów kwalifikacji miodów manuka, na podstawie rocznych prac, w precyzyjny sposób określa, kiedy produkt jest miodem manuka, a kiedy nie zasługuje na to miano. Zgodnie z tymi zasadami miodem manuka jest tylko taki miód, który:
Dihydroksyaceton (DHA) jest związkiem chemicznym, który naturalnie występuje w nektarze krzewów manuka. To właśnie ten składnik stopniowo przekształca się w methylglyoxal (MGO),
Miód Manuka MGO spożywa się w celu urozmaicenia diety w miód manuka o wysokiej zawartości MGO (powyżej 55 mg methylglyoxalu na 100 g produktu).
100 g produktu zawiera:
Miód Manuka MGO 550+ – 250 g.
Manuka Health New Zealand Ltd.
123 Carlton Gore Road
Newmarket
Auckland 1023
Nowa Zelandia