Poradnik
baner-l-nutricia-bebilon-13-01-2025-4280
baner-l-baby-week-07-01-2025-4038
baner-l-darmowa-dostawa-inpost-16-01-2025-3955
baner-l-ferie-zimowe-13-01-2025-4288
baner-l-zdrovit-septinum-13-01-2025-4298
baner-l-valentis-flexus-13-01-2025-4282
baner-l-ekspert-kosmetyczny-wlosy-13-01-2025-4294
Manuka Health, miód Manuka MGO 550+, 250 g
Manuka Health, miód Manuka MGO 550+, 250 g - zdjęcie produktu
Manuka Health, miód Manuka MGO 550+, 250 g - miniaturka  zdjęcia produktu
Manuka Health, miód Manuka MGO 550+, 250 g - miniaturka 2 zdjęcia produktu
Manuka Health, miód Manuka MGO 550+, 250 g - miniaturka 3 zdjęcia produktu
Manuka Health , Środek spożywczy , Zdrowie i uroda

Manuka Health, miód Manuka MGO 550+, 250 g

198,19 zł
79,28 zł za 100 gramów
Wysyłka w 1 dzień roboczy
Kurier
Automaty paczkowe 24/7
Punkt odbioru
marketplace.shipment.type.null
Zamówienie wysyłamy w ciągu 1 dnia roboczego
Chcesz wiedzieć więcej o kosztach i progach darmowej dostawy?
ZOBACZ SZCZEGÓŁY

Opis produktu

Produkt Miód Manuka MGO 550+ 250 g to pochodzący z odległej Nowej Zelandii miód który, by zyskać możliwość nazywania się miodem manuka, musiał spełnić szereg warunków narzuconych przez nowozelandzki rząd. Zdecydowanie najważniejszym z tych warunków jest zawartość methylglyoxalu (MGO) – środka naturalnie pojawiającego się w miodzie wytwarzanym z krzewów manuka. Miód Manuka MGO 550+ 250 g firmy Manuka Health zawiera MGO w ilości gwarantowanej 55 mg, lub większej, w każdych 100 g produktu.

Kolejnym ważnym warunkiem nadania produktowi nazwy miód manuka jest pochodzenie. Każdy miód manuka MGO jest wytwarzany tylko i wyłącznie w niektórych rdzennych rejonach wysp Nowej Zelandii: po prostu tam, gdzie rosną dość rzadkie krzewy manuka (nazwa systematyczna Leptospermum scoparium).

Manuka jest wiecznie zielonym krzewem, osiągającym 2 do nawet 5 metrów wysokości. Ma gęste gałęzie i małe, szpiczaste liście, a ich piękne, pięciopłatkowe, białe kwiaty wyjątkowo podobają się pszczołom, chętnie zbierającym ich cenny nektar. Miód manuka kategorycznie musi być wytwarzany w znacznej mierze z pyłków tej egzotycznej rośliny.

Miód Manuka MGO odróżnia od innych miodów, powstających np. w Europie, lub wytwarzanych z innych roślin, również kilkoma innymi charakterystykami: nietypowym smakiem, określanym jako mineralny i lekko gorzki, a także mocnym zapachem, przywodzącym na myśl wrzosy i wilgotną ziemię.

Aktywny miód Manuka MGO 550+ 250g

Opublikowane w lipcu 2014 roku w Nowej Zelandii opracowanie, wykonane przez zespół ekspertów zrzeszonych w grupie roboczej ds. zdefiniowania kryteriów kwalifikacji miodów manuka, na podstawie rocznych prac, w precyzyjny sposób określa, kiedy produkt jest miodem manuka, a kiedy nie zasługuje na to miano. Zgodnie z tymi zasadami miodem manuka jest tylko taki miód, który:

  • jest miodem jednorodnym, wytworzonym na terenie Nowej Zelandii, w okresie, w którym kwitną krzewy manuka,
  • powstał w znacznej mierze z nektaru roślin z gatunku Leptospermum scoparium (krzewów manuka),
  • ma określony w opracowaniu zakres przewodności właściwej: 347-867 μS/cm,
  • ma charakterystyczny smak: swoisty, mineralny i lekko gorzki,
  • ma charakterystyczny zapach: swoisty, intensywny, ziemisty i wrzosowy,
  • zawiera pyłek krzewów manuka i inne wymienione w opracowaniu składniki, w tym oczywiście methylglyoxal (MGO), a także dihydroksyaceton (DHA).

Dihydroksyaceton (DHA) jest związkiem chemicznym, który naturalnie występuje w nektarze krzewów manuka. To właśnie ten składnik stopniowo przekształca się w methylglyoxal (MGO),

Zastosowanie

Miód Manuka MGO spożywa się w celu urozmaicenia diety w miód manuka o wysokiej zawartości MGO (powyżej 55 mg methylglyoxalu na 100 g produktu).

Sposób użycia

  • Producent zaleca codzienne spożywanie miodu manuka MGO 400+.
  • Spożywaj 2-3 łyżeczki każdego dnia rano, przed pierwszym posiłkiem (na czczo).
  • Możesz też spożywać 1 łyżeczkę miodu manuka 2 lub 3 razy dziennie – najlepiej na pół godziny przed posiłkami.

Składniki

Skład miodu Manuka MGO

100 g produktu zawiera:

  • wartość energetyczna 1400 kJ / 335 kcal,
  • tłuszcz 0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g, węglowodany 82,1 g, w tym cukry 82,1 g, błonnik 0 g, białko 0 g, sól 0,03 g,
  • methylglyoxal >55 mg.

Przeciwwskazania

  • Nie należy spożywać miodu manuka, jeżeli uprzednio stwierdzono alergię lub nadwrażliwość na miód lub jakiekolwiek inne produkty pochodzenia pszczelego.
  • Osoby chore na cukrzyce powinny przed spożyciem miodu manuka skonsultować to z lekarzem prowadzącym, ponieważ miód manuka, podobnie jak inne miody, zawiera cukry: glukozę, fruktozę i maltozę.
  • Aktualne zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization – WHO) stanowią, że generalnie nie powinno się podawać miodu do jedzenia dzieciom młodszym niż 12 miesięcy.

Ważne wskazówki

  • Przechowuj miód manuka w szczelnie zakręconym oryginalnym opakowaniu, w miejscu osłonionym od bezpośredniego oddziaływania światła słonecznego oraz w temperaturze pokojowej.
  • Miód manuka nie nadaje się do rozpuszczania w napojach – takie stosowanie obniża znacząco stężenie methylglyoxalu w produkcie.
  • Kraj pochodzenia: Nowa Zelandia

Zawartość netto

Miód Manuka MGO 550+ – 250 g.

Dodatkowe informacje

  • W opakowaniu 250 g miodu manuka znajduje się ok. 16 zalecanych porcji produktu (mniej więcej 16 razy po 3 łyżeczki).
  • Przy codziennym spożywaniu zalecanej porcji miodu manuka, opakowanie 250 g powinno wystarczyć na nieco ponad 2 tygodnie stosowania.
  • Zgodnie z tym, co sugeruje umieszczenie znaku „+” w nazwie produktu, rzeczywista zawartość methylglyoxalu (MGO) w produktach firmy Manuka Health może przekraczać wartość podaną na opakowaniu (innymi słowy: w miodzie manuka MGO 400+ może być jeszcze więcej MGO, niż deklaruje producent).
  • Metoda mierzenia  i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO, z której korzysta producent miodu manuka, firma Manuka Health, została opracowana na podstawie badań wykonanych przez prof. Thomasa Henle z Politechniki Drezdeńskiej oraz nowozelandzkich naukowców, m.in. prof. Molana, będącego jednym z prekursorów badań nad miodami Manuka.
  • Miody Manuka MGO charakteryzują się wysokim stężeniem naturalnie występującego methylglyoxalu (od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg) w porównaniu do przeciętnego stężenia tego składnnikach w innych miodach (wynoszącego średnio 3,1 mg/kg).
  • Wszystkie miody Manuka Health mają specjalny certyfikat, potwierdzający ich autentyczność. Certyfikat ten oznaczony jest specjalnym numerem dołączonym do każdego słoiczka, który można wpisać w specjalnym formularzu na stronie producenta lub dystrybutora, by sprawdzić autentyczność zakupionego miodu.
  • Miody Manuka MGO od Manuka Health New Zealand zdobyły w Polsce liczne nagrody, w tym: nagrodę dla najlepszego miodu w Plebiscycie Influencer’s Top 2020, Złoty Laur Klienta 2019, nagrodę Dobra Marka 2019 oraz Laur Konsumenta 2018 w kategorii Top Marka.
  • Dystrybutorem miodów Manuka MGO w Polsce jest firma Propharma.

Producent

Manuka Health New Zealand Ltd.
123 Carlton Gore Road
Newmarket
Auckland 1023
Nowa Zelandia

Cechy produktu

Postać
miód
Kluczowy składnik
miód manuka
Typ produktu
środek spożywczy

Spis treści

Opis produktu
Zastosowanie
Sposób użycia
Składniki
Przeciwwskazania
Ważne wskazówki
Zawartość netto
Dodatkowe informacje
Producent
Cechy produktu

Informacja o sprzedającym

Gemini APPS Sp. z o.o. z siedzibą przy Al. Grunwaldzkiej 411, 80-309 Gdańsk, wpisana przez Sąd Rejonowy Gdańsk - Północ w Gdańsku do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego pod nr: 0000804667
kontakt@gemini.pl
tel. + 48 58 600 80 88
Sprzedający zobowiązuje się do oferowania wyłącznie produktów lub usług zgodnych z mającymi zastosowanie przepisami prawa Unii.

Informacja dla kupującego - prawa konsumenta

Sprawdź szczegóły