Wyniki wyszukiwania prezentowane są w oparciu o wiele kryteriów, z których każde ma inną wagę. Najistotniejsze to: kategoria produktu, producent, marka oraz nazwa produktu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w szczegółach.
Charakterystyczna, ciemnozielona barwa tłoczonego na zimno oleju z nieprażonych pestek dyni kojarzy nam się przede wszystkim z orzechowym aromatem, który doskonale sprawdza się w kuchni. To jednak dopiero początek jego zalet. Olej z pestek dyni to przede wszystkim źródło wielu cennych składników, które znajdują szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych czyni z niego także cenny suplement diety. Wpływają one pozytywnie na układ nerwowy i skutecznie obniżają cholesterol, przyczyniając się do zredukowania ryzyka wystąpienia groźnych chorób układu krążenia. Polecany jest także w przypadku łagodnego przerostu gruczołu krokowego i zapalenia układu moczowego. W kosmetyce natomiast olej z pestek dyni stosowany jest na różnego rodzaju problemy skórne – wspomaga zwalczanie trądziku, łagodzi podrażnienia i doskonale radzi sobie z redukowaniem blizn. Świetnie działa także na włosy – wzmacnia je oraz nadaje im miękkość i zdrowy blask.
Niepowtarzalny, orzechowy smak i zapach oleju z pestek dyni czynią go ciekawym dodatkiem do wielu dań i deserów. Należy jednak pamiętać o tym, by stosować go wyłącznie na zimno – obróbka termiczna pozbawia go bowiem cennych właściwości prozdrowotnych. Może występować także w formie kapsułek do codziennego stosowania. Olej z pestek dyni stosowany zewnętrznie może posłużyć doskonale jako olejek do masażu – wystarczy kilka kropel naniesionych na problematyczne obszary skóry. W przypadku stosowania na twarz warto natomiast wymieszać go z olejkiem lub serum odżywczym. Olej dyniowy na włosy należy dodawać natomiast do stosowanego na co dzień szamponu. Innym sposobem może być olejowanie włosów, czyli pozostawienie preparatu na kilka godzin w celu ich nawilżenia i nadania im gładkości – po zakończeniu zabiegu należy dokładnie go spłukać. Olej z pestek dyni powinien być przechowywany z dala od wilgoci i światła słonecznego, w temperaturze poniżej 20 stopni Celsjusza – w ten sposób najdłużej zachowa swoje cenne właściwości.