Wyniki wyszukiwania prezentowane są w oparciu o wiele kryteriów, z których każde ma inną wagę. Najistotniejsze to: kategoria produktu, producent, marka oraz nazwa produktu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w szczegółach.
Coraz więcej osób wybiera suplementy diety, które są oparte w całości lub w znacznej części na naturalnych składnikach. Jednym z takich suplementów jest sok z pokrzywy – cieszy się rosnącą popularnością, którą zawdzięcza wielu interesującym właściwościom. Kiedy i dlaczego warto pomyśleć o włączeniu soku z pokrzywy do swojej diety?
Pokrzywa to wbrew pozorom nie tylko chwast, który drażni niektórych sadowników. Wyciąg z tej rośliny ma wiele cennych właściwości. Po pierwsze – sok z liści pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.) wykazuje działanie oczyszczające. Działa moczopędnie i tym samym pomaga w usuwaniu toksyn nagromadzonych w organizmie. Pokrzywa ma również działanie antyhistaminowe; to oznacza, że może być stosowana przez alergików. Sok z tej rośliny zawiera także antyoksydanty, które z kolei zwalczają wolne rodniki. To jednak nie koniec prozdrowotnych właściwości tej rośliny; sok z pokrzywy wspomaga nasz układ odpornościowy, dba o zdrowie naczyń krwionośnych i wzmacnia stawy. Na włączeniu pokrzywy do diety skorzystają również cukrzycy; sok z pokrzywy stabilizuje poziom glukozy we krwi. Należy jednak pamiętać, że osoby, które mają duży problem z uregulowaniem poziomu cukru, nie powinny przyjmować tego preparatu w dużych ilościach.
Sok z pokrzywy wpływa korzystnie także na urodę – wzmacnia włosy i paznokcie dlatego coraz częściej sięgają po niego również panie, które chcą poprawić pewne aspekty swojej urody.
Zaleca się codzienne zażywanie soku z pokrzywy, najlepiej nawet dwa razy dziennie. Dawka nie powinna przekraczać 30 ml (optymalnie 20-25 ml), przy czym sok najlepiej spożyć pół godziny przed posiłkiem. Osoby, które są wrażliwe na smak pokrzywy i wolą łagodniejszą wersję tego suplementu, mogą rozcieńczyć preparat wodą (lub nawet sokiem) w stosunku 1:1. Przed każdym użyciem należy wstrząsnąć sok.