Wyniki wyszukiwania prezentowane są w oparciu o wiele kryteriów, z których każde ma inną wagę. Najistotniejsze to: kategoria produktu, producent, marka oraz nazwa produktu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w szczegółach.
Turmeric to nazwa, która może nic nie mówić wielu osobom, które jednocześnie dodają go regularnie do potraw i napojów. Jest to bowiem nic innego jak kurkuma; zioło jest znane na całym świecie, a jego prozdrowotne właściwości mogą przynieść wiele korzyści naszemu organizmowi.
Kurkuma, pochodząca z południowo-wschodniej Azji, jest znana przede wszystkim z działania przeciwzapalnego. Ma jednak również wiele innych właściwości; wpływa np. na pracę i wątroby, stymuluje apetyt oraz pozytywnie wpływa na zdrowie stawów. Kurkuma początkowo była wykorzystywana wyłącznie w medycynie ajurwedyjskiej; pełniła tam rolę środka, który stabilizował i regulował pracę całego organizmu. Dziś turmeric często stosowany jest jako suplement w celu urozmaicenia codziennej diety i dostarczenia organizmowi najważniejszego składnika kurkumy. .
Turmeric można dodawać do wielu potraw i napojów, chociaż nie wszyscy lubią jego gorzkawy smak. Najpopularniejsze jest tzw. złote mleko, czyli właśnie napój mleczny z dodatkiem kurkumy. Warto jednocześnie pamiętać, że nasz organizm słabo wchłania to, co w kurkumie najważniejsze; z tego względu dobrą alternatywą może być sięgnięcie po turmeric w postaci suplementu diety. W zależności od konkretnego preparatu (i jego składu – czasem turmeric wzbogacany jest także o inne składniki), zalecane jest różne dawkowanie. Przed rozpoczęciem przyjmowania suplementu warto dokładnie zapoznać się z treścią ulotki. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej dawki. .