Bobo Frut to polska marka soków i nektarów, która obecna jest na rynku od ponad 50 lat. Pierwsza butelka soku została wyprodukowana w rzeszowskiej fabryce w 1968 roku. To właśnie tam, do tej pory, mieści się główna fabryka marki Bobo Frut.
Bobo Frut nazywa siebie marką z tradycjami. Fakt, iż obecna jest na rynku od ponad pół wieku, może sprawiać, że dla wielu osób soki czy nektary tej marki to tzw. smaki dzieciństwa. Początków historii Bobo Frut należy szukać w fabryce cukierków Alima w Rzeszowie. W latach 50. zrezygnowano z produkowania słodyczy na rzecz soków i nektarów owocowych. Pierwszy sok jabłkowo-banonowo-marchewkowy powstał w 1968 roku, a jego producentem wówczas były Zakłady Przemysłu Owocowo-Warzywnego Alima. Jedną z przodujących linii produktów był właśnie Bobo Frut. Szybko stały się one popularne, a nawet doczekały się swojej potocznej nazwy – bobofruty. Od samego początku na butelkach marki gości charakterystyczna uśmiechnięta twarz chłopca. Jest to element, który na opakowaniach soków można znaleźć także dzisiaj.
Obecnie właścicielem marki Bobo Frut jest firma Gerber Products Company. Zmiana ta nastąpiła w 1991 roku. Z kolei w roku 2007 marka została włączona do grupy Nestle. Szereg działań, a także poczynionych inwestycji miały pozwolić na znaczne poszerzenie oferty i zdecydowanie bardziej trafne komponowanie składów soków.
Soki dla niemowląt i dzieci Bobo Frut zrobione są ze starannie wyselekcjonowanych warzyw i owoców, które przechodzą szczegółowy proces kontroli. Owoce i warzywa muszą być wolne od pestycydów. Pochodzą od sprawdzonych dostawców z Polski oraz Europy, których gospodarstwa muszą spełniać rygorystyczne wymogi. Są one związane z bezpieczeństwem, glebą, a także warunkami pogodowymi. Jabłka, stanowiące w większości podstawę produktów, pochodzą z Kazimierza Dolnego oraz Nowego Sącza. Marchewki natomiast sprowadzane są do fabryki z Hrubieszowa. Egzotyczne owoce, takie jak banany, przyjeżdżają z Kostaryki. Gruszki natomiast dojrzewają na południu Europy.
Marka przywiązuje dużą uwagę nie tylko do surowców, ale i samego procesu pasteryzacji bobofrutów. Receptura produkcji soków jest w głównej mierze oparta na tradycyjnym sposobie pasteryzacji, czyli wekowaniu.
Bobo Frut to marka, która oferuje szeroką ofertę soków, nektarów oraz deserków przeznaczonych dla dzieci. Bobofruty dostosowane są zarówno dla najmłodszych, jak i tych nieco starszych dzieci. W ich składzie znajduje się 100% soku z owoców.
W ofercie znaleźć można m.in.:
Soki Bobo Frut mogą być spożywane przez dzieci od 4. miesiąca życia. Soczki dla niemowląt to przede wszystkim soki przecierowe Bobo Frut Jabłko Marchewka oraz Bobo Frut Jabłko Gruszka. Produkty te zawierają naturalnie występujące cukry, a do tego zostały wzbogacone w witaminę C, która wspiera układ immunologiczny malucha. Oprócz witamin soki zawierają również błonnik pokarmowy. Bobo Frut bez cukru pozbawiony jest substancji konserwujących, barwników oraz wzmacniaczy smaku. W jednej butelce znajduje się 300 ml soku.
Bobo Frut to przede wszystkim produkty tworzone dla dzieci, które zapewniają najmłodszym odpowiednią dawkę witamin na każdy dzień. Soki Bobo Frut adresowane są również do dorosłych, w tym do kobiet w ciąży. Marka pragnie bowiem uświadamiać i edukować kobiety w kwestii zdrowego odżywiania, zarówno w czasie oczekiwania na dziecko, jak i w okresie karmienia piersią.