Produkty Diasip zostały stworzone, aby zapewnić osobom chorym dostarczenie do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych, przy jednoczesnym utrzymaniu niskiej glikemii. Odpowiednie proporcje tłuszczów (również nienasyconych), białka, węglowodanów, błonnika, witamin, minerałów i pierwiastków śladowych zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu w okresie rekonwalescencji lub braku możliwości spożywania posiłków w sposób tradycyjny. Diasip ma postać płynu, a jedna porcja odpowiada objętości znajdującej się w butelce. Przeznaczone są dla osób z cukrzycą i hiperglikemią zarówno przed, jak i po operacji, po przebytym udarze, z zaburzeniami uniemożliwiającymi żucie i połykanie, a także brakiem apetytu. Nie zawiera sacharozy, a słodki smak otrzymano dzięki dodatkom soli sodowej acesulfamu K i soli sodowej sacharyny. Płyn odżywczy jest gotowy do spożycia po otworzeniu butelki, nie wymaga dodatkowego przygotowania.
Okres pooperacyjny, udar, unieruchomienie oraz stres towarzyszący pobytowi w szpitalu to momenty, kiedy człowiek szczególnie potrzebuje odpowiedniej, zbilansowanej dawki substancji odżywczych. W fazie zdrowienia organizm zużywa więcej energii w porównaniu z normalnie funkcjonującym. Niestety, dochodzeniu do zdrowia bardzo często towarzyszy brak apetytu lub obniżenie zdolności połykania, co stanowi dodatkowe utrudnienie dla opiekunów. Kłopotliwe również może być to, że osoba chora cierpi na cukrzycę lub inne zaburzenia metaboliczne powodujące hiperglikemię. Należy pamiętać, że wszelkie niedobory metabolizmu cukru wpływają niekorzystnie na stan skóry, czucie powierzchowne oraz gojenie się ran. Zły stan odżywienia i zaniedbanie problemu hiperglikemii w takich przypadkach jest przyczyną braku składników do gojenia się ran pooperacyjnych i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Zgodnie z zaleceniami żywienie pooperacyjne należy wdrożyć tak szybko, jak to jest możliwe.
Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania skóry. Witamina A pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, a witamina E w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Zgodnie z wytycznymi Europejskiego Towarzystwa Anestezjologicznego spożywanie płynów zawierających zbilansowaną dawkę cukrów przed zabiegiem zmniejsza oporność na insulinę w okresie pooperacyjnym.
Płyn odżywczy Diasip powstał w firmie, która jest liderem na rynku żywienia medycznego w Europie. Staranny dobór składników zgodnie z najnowszymi rekomendacjami zapewnia choremu odpowiednią podaż niezbędnych substancji. Należy mieć na uwadze, że żywienie doustne jest najlepszą formą żywienia medycznego, która skraca okres rekonwalescencji. W przypadku stosowania preparatu Diasip jako uzupełnienie diety dzienna dawka wynosi 3 butelki. Jeżeli stanowi on jedyne źródło pożywienia, należy podawać choremu od 7 do 10 butelek na dobę. Dawkowanie uzależnione jest również od takich czynników, jak: waga ciała, płeć, wiek. Przyjmuje się, że średnie zapotrzebowanie energetyczne mieści się w pomiędzy 25 do 35 kcal na kilogram masy ciała, a minimalne zapotrzebowanie na białko wynosi 1,2 mg na kilogram masy ciała. Jedno opakowanie o pojemności 100 ml dostarcza 104 kcal.