Kremy orzechowe


Smaczne i zdrowe kremy orzechowe
W 100% naturalne kremy orzechowe to dobry sposób na urozmaicenie codziennej diety. Orzechy stanowią bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawierają też m.in. witaminy z grupy B, witaminę E i składniki mineralne: potas, magnez, żelazo, wapń. Znajduje się w nich również sporo białka i błonnika pokarmowego. To świetna propozycja zarówno dla osób, które uprawiają sport, mają zwiększone zapotrzebowanie na kalorie, jak również dla osób, które dbają o smukłą sylwetkę i ograniczają ilość białego cukru w diecie. Krem orzechowy może być też dobrym pomysłem na uzupełnienie codziennego jadłospisu wegan i wegetarian w białko roślinne. W Gemini znajdziesz wysokiej jakości pasty i kremy orzechowe bez dodatku oleju palmowego, cukru i soli.
Rodzaje kremów orzechowych
Do niedawna kremy orzechowe były kojarzone głównie z tymi z orzeszków ziemnych. Obecnie jednak poza kremami z prażonych orzechów arachidowych na rynku dostępnych jest wiele innych wersji, na przykład:
- krem z orzechów laskowych – ma bardziej płynną konsystencję i charakteryzuje się intensywnym, bogatym smakiem,
- krem z orzechów nerkowca – ma aksamitną konsystencję i delikatny smak, jest najsłodszy ze wszystkim kremów orzechowych i wyjątkowo bogaty w witaminę E,
- krem z migdałów – ten delikatny w smaku krem charakteryzuje się dużą zawartością białka i stanowi solidną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych,
- krem z orzechów włoskich – ma bardzo intensywny, nieco gorzki smak; zawiera najwięcej polifenoli,
- krem z orzechów makadamia – zawiera bardzo dużo tłuszczu w porównaniu z innymi kremami; ma lekko słodki, maślany smak,
- krem z pistacji – ma oliwkową barwę i wyczuwalny aromat pistacji; charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i delikatną konsystencją; ma mniejszą zawartość tłuszczu oraz wysoką zawartość błonnika,
- pasta kokosowa – ma postać gęstego kremu i może stanowić smaczne źródło błonnika w diecie.
Popularne są także kompozycje będące połączeniem kilku różnych orzechów albo pasty orzechowe z dodatkiem kakao, żurawiny, soli himalajskiej czy ostrych przypraw. Kremy orzechowe są dostępne w dwóch wariantach: o idealnie gładkiej strukturze (smooth) oraz z kawałkami chrupiących orzeszków (crunchy).
Z czym jeść krem orzechowy?
Krem orzechowy to pyszna przekąska, którą można wyjadać łyżką prosto ze słoika. Doskonale nada się również do kanapek, tostów, naleśników i pankejków. Ponadto jako dodatek do wypieków – ciast, ciastek czy babeczek. Krem orzechowy można też dodać do jogurtu albo ulubionego koktajlu. Fantastycznym połączeniem jest owsianka z owocami i kremem orzechowym. To prosty sposób na szybkie, smaczne i pożywne śniadanie na dobry początek dnia. Smak kremu orzechowego pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych potraw, na przykład sosów, past czy kremowych zup. Często stanowi element dań kuchni orientalnej. Ten uniwersalny produkt znajdzie wiele zastosowań w każdej kuchni.
Jak przechowywać krem orzechowy?
Większość producentów zaleca przechowywanie kremów orzechowych w temperaturze pokojowej, najlepiej w szafce bez dostępu do światła, ponieważ ekspozycja na słońce może spowodować rozwarstwienie produktu. Odpowiednio przechowywany na długo zachowa świeżość, zapach i smak. Niektórzy wolą przechowywać krem orzechowy w lodówce – niska temperatura może przedłużyć jego trwałość, jednak wpłynie także na konsystencję: krem będzie twardszy i trudniejszy do rozsmarowania.



















































