Bromelaina
Bromelaina enzym roślinny trawiący, który znajduje się w ananasie (Ananas comosus). Wspomaga on trawienie białek pokarmowych. Można przyjmować go w formie suplementu diety.
Bromelaina enzym roślinny trawiący, który znajduje się w ananasie (Ananas comosus). Wspomaga on trawienie białek pokarmowych. Można przyjmować go w formie suplementu diety.
Wyniki wyszukiwania prezentowane są w oparciu o wiele kryteriów, z których każde ma inną wagę. Najistotniejsze to: kategoria produktu, producent, marka oraz nazwa produktu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w szczegółach.
Podstawowym składnikiem Bromelainy jest proteolityczny enzym, który występuje w owocach ananasa. Jego głównym zadaniem jest hydroliza białka i amidy. Po raz pierwszy wyizolowano go z łodyg ananasa w XIX wieku.
Enzym trawi błony komórkowe, dzięki czemu szybciej ustępują obrzęki i stany zapalne. Enzym ułatwia również przenikanie antybiotyków do danego miejsca. Bromelaina w pewnych warunkach może zwiększać przyswajanie białek. Co do zasady bromelaina umożliwia ich pełniejsze trawienie. Z tego względu może być stosowana jako środek wspomagający trawienie.
Enzym pozytywnie wpływa na kondycję układu immunologicznego i wspiera proces ochrony organizmu przed infekcjami.
Enzym pomaga również w utrzymaniu naturalnej drożności naczyń krwionośnych, co z kolei wpływa na zmniejszenie ryzyka powstania zmian miażdżycowych i pośrednio zmniejsza ryzyko zawału serca. Umożliwia także pozbycie się odczucia „ciężkich nóg” dzięki wspieraniu mikrocyrkulacji w naczyniach krwionośnych.
Dostępne są różne formy preparatu; niektóre z nich mogą zawierać dodatkowe składniki. Przykładem jest Turmeric i Bromeilan, czyli produkt zawierający zarówno bromelainę, jak i kurkumę (kurkumino idy). Jest ona stosowana w celu ułatwienia trawienia. Pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji wątroby, ponadto przyczynia się do poprawienia komfortu trawienia, zwłaszcza jeśli chodzi o metabolizm tłuszczów. Stosowana jest także w celu poprawy apetytu.