Chlorella – co to jest?
To glon z gromady zielenic, żyjący w wodach słodkich i słonych. Jest organizmem jednokomórkowym, niedostrzegalnym dla ludzkiego oka. Z tego powodu został odkryty dopiero w XIX wieku, gdy powstał pierwszy mikroskop. Najpierw chlorella została doceniona przez Niemców podczas I wojny światowej, którzy traktowali ją jako pełnowartościowe źródło białka. Z czasem dowiedziono, że alga zawiera aż 70 niezbędnych dla człowieka substancji. Obecnie chlorella organiczna znana jest na całym świecie. Najczęściej kupowana w formie sproszkowanej – chętnie dodawana do koktajli, deserów, zup i makaronów.
Chlorella właściwości jednokomórkowej algi
Chlorella ekologiczna to bomba witaminowa, która wpływa pozytywnie na szereg czynności w organizmie człowieka. Przede wszystkim wykazuje silne działanie odżywcze. Zawiera witaminy z grupy B, które wspierają funkcjonowanie organizmu na wielu polach. Witamina B12 m.in. przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, poprawia funkcjonowania układu nerwowego, odpowiada za utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych. Z kolei zawarta w chlorelli witamina B6 jest wsparciem w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, zmniejsza uczucie znużenia i zmęczenia. Ryboflawina zaś (witamina B2) m.in. pomaga zachować zdrową skórę i utrzymać prawidłowy stan czerwonych krwinek.
Zażywanie chlorelli uzupełni również niedobory witaminy E i beta karotenu, które wspomagają regenerację uszkodzeń skóry, powstałych w wyniku promieniowania ultrafioletowego. Ten niewielki glon zbudowany jest w 60% z białka, dlatego chętnie wykorzystywany jest przez osoby stosujące dietę wegańską lub wegetariańską.
Oprócz uzupełniania niedoborów składników odżywczych, chlorella organiczna przyczynia się do skutecznego oczyszczenia organizmu człowieka. Zawarte w niej witaminy z grupy B wpływają na utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego. Alga zachowuje się niczym tarcza ochronna, która nie pozwala na przenikanie szkodliwych składników w głąb organizmu.
Jak stosować chlorellę?
Aby suplementacja chlorellą przynosiła założone efekty, należy przestrzegać zaleceń producentów co do częstotliwości dawkowania. Koniecznie zapoznaj się w treścią ulotki danego produktu. Aby uzupełnianie brakujących
witamin i aminokwasów było bezpieczne, należy stosować suplement diety przez około 2 miesiące, po czym konieczne jest zrobienie przerwy. Chlorellę ekologiczną w sproszkowanej formie najlepiej dodawać do warzywno-owocowych koktajli, zup, sosów i deserów. Trzeba jednak pamiętać, że dodanie algi do posiłków może wpłynąć na odczuwanie rybnego posmaku. W przypadku koktajli łatwo go zniwelować sokiem jabłkowym lub ananasowym. Jeśli przyjmowanie sproszkowanej chlorelli będzie uciążliwe, wybierz algi morskie w tabletkach. Ich szeroki wybór znajdziesz w Gemini.