Poradnik
lub
Ulubione0 produktów
Zaloguj się lub załóż konto, aby mieć dostęp do Listy życzeń i zapisywać ulubione produkty na Twoim koncie.
Wyniki wyszukiwania prezentowane są w oparciu o wiele kryteriów, z których każde ma inną wagę. Najistotniejsze to: kategoria produktu, producent, marka oraz nazwa produktu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w szczegółach.
Czym więc jest czarny czosnek? To efekt, jaki utrzymujemy gdy świeże, białe warzywo poddamy procesowi dojrzewania, tzw. reakcji Maillarda, polega ona na przetworzeniu cukrów i aminokwasów. Proces ten zachodzi w konkretnej temperaturze i wilgotności, najczęściej w specjalnej komorze, bez żadnych substancji dodanych. Trwa to ok. 6-9 tygodni. Podczas fermentacji czosnek traci ostrość smaku i staje się miękki. Nowy smak czosnku jest lekko słodkawy, można wyczuć w nim nuty wędzonych śliwek lub grzybów. Na pewno różni się on od pierwotnej nuty smakowej klasycznego produktu, jest łagodny i można go bez problemu podać nawet dzieciom. Czarny czosnek wywodzi się z kuchni koreańskiej, jednak ze względu na swoje właściwości odżywcze i nietuzinkowy smak, staje się coraz bardziej popularny w USA i Europie.