Charakterystyka
Mangostan ma ciemnofioletowe, okrągłe owoce podobne gabarytowo do mandarynek. Pokryte są grubą skórką, a ich miąższ jest smaczny, biały i bardzo soczysty. W smaku można je porównywać m.in. do moreli, pomarańczy czy ananasa. Mangostan owocuje po ok. 8-10 latach, i to nie dość obficie, dlatego owoce są dość drogie i tak trudno je dostać. Dostępne są także w zalewie ze słodkiego syropu, ale jak wiadomo, taka forma odbiera im większość wartości odżywczych i zubaża wyjątkowy smak. Kora drzewa mangostanu jest prawie czarna, a korona stożkowata z dużą ilością ciemnozielonych liści, połyskliwych na wierzchu. Zielono-różowe kwiaty mangostanu mają bardzo grube płatki, a owoce rozwijają się ok. 5-6 miesięcy. Na początku wzrostu mają postać jasnozielonych kulek. Małe pestki znajdujące się w środku owoce są gorzkie, dlatego lepiej ich nie spożywać wraz z miąższem.
Mangostan - składniki i działanie
Mangostan zawiera sporo cennych minerałów, takich jak fosfor, żelazo, potas czy wapń oraz witaminę C. Można znaleźć w nim także błonnik. Oprócz tego nie brakuje w tym owocu przeciwutleniaczy (m.in. koenzymu Q10, witaminy C czy polifenoli), neutralizujących działanie wolnych rodników. Ich aktywne działanie wspiera układ immunologiczny oraz pomaga hamować procesy starzenia się. Posiada silne właściwości przeciwzapalne i kontroluje poziom lipidów we krwi.
Na bazie mangostanu sporządza się m.in. smaczną herbatkę. Wprowadzenie tego owocu do jadłospisu to nie tylko korzyść smakowa, ale też zdrowotna. Dzięki zawartości cennych antyoksydantów mangostan wpływa dobroczynnie na funkcjonowanie całego organizmu. Wykazuje bardzo dobre właściwości odżywcze.
Ciekawostki
Jedząc owoce mangostanu, trzeba bardzo uważać, ponieważ można poplamić sobie nimi ubranie. Niestety, zabrudzenia nie są łatwe do sprania. Anonimowy żeglarz, podróżnik w słowach uznania opisał tę roślinę wiele lat temu: „mangostan ma smak, którego nie da się określić, tak samo, jak nie można określić śpiewu kanarka, czy woni fiołka”. Dla Azjatów mangostan to jeden ze świętych owoców.