Wyniki wyszukiwania prezentowane są w oparciu o wiele kryteriów, z których każde ma inną wagę. Najistotniejsze to: kategoria produktu, producent, marka oraz nazwa produktu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w szczegółach.
Coraz więcej osób decyduje się na suplementację naturalnych produktów spożywczych – chodzi przede wszystkim o różnego rodzaju soki, wywary czy pestki. Jednym z takich suplementów diety są pestki moreli. Stosowane są w medycynie niekonwencjonalnej, coraz częściej jednak korzystają z nich także osoby, które po prostu chcą wzmocnić swój organizm.
Pestki tego owocu kryją w sobie przede wszystkim amigdalinę. Wysokie stężenie amigdaliny – czyli inaczej witaminy B17 – zachęca jednak wiele osób do regularnej suplementacji pestek. Należy jedynie uważać na spożywaną ilość; przekroczenie zalecanej dawki może mieć poważne konsekwencje. Co ciekawe, zawartość amigdaliny różni się w zależności od tego, czy mamy do czynienia z pestkami moreli gorzkiej czy słodkiej. „Witaminę B17” (należy pamiętać, że nie jest to nazwa pochodząca z oficjalnej nomenklatury) w większej ilości zawierają pestki moreli gorzkiej.
Oprócz wspomnianej wcześniej amigdaliny, pestki moreli są także źródłem witamin z grupy B, kwasu salicylowego i wielu minerałów. Kwas salicylowy natomiast wspomaga funkcje układu naczyniowego.
Należy jednocześnie pamiętać, że Główny Inspektorat Sanitarny zaleca, by spożycie pestek moreli nie przekroczyło 1-2 sztuk dziennie. Co ciekawe, warto zwrócić uwagę na wartość energetyczną pestek moreli – 100 g tego produktu to ponad 600 kcal, przy czym tłuszcze stanowią ponad połowę składu. Sięgając po suplementy, mamy do wyboru mielone pestki moreli oraz preparat w kapsułkach – ten drugi wybierany jest często w celu uniknięcia gorzkiego posmaku charakteryzującego pestki. Niezależnie od tego, na który z nich ostatecznie się zdecydujemy, powinniśmy bezwzględnie stosować się do zaleceń dotyczących suplementowania i nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.