Czym dokładnie jest kawa zielona?
Doskonale znana wszystkim kawa rośnie w krajach ciepłej, tropikalnej strefy klimatycznej. Dla celów uprawy kawowca konieczne jest zapewnienie właściwych warunków wilgotności oraz temperatury powietrza, przy jednoczesnym zagwarantowaniu wysokiej jakości gleby oraz odpowiedniej wysokości nad poziomem morza. Kawa zielona tym różni się od tradycyjnej kawy, iż nie jest ona poddawana procesom palenia – są to więc surowe owoce kawowca, które naturalnie występują w kolorze zielonym. Główną różnicą pomiędzy kawą paloną a kawą zieloną jest zawartość kwasu chlorogenowego (acidum chlorogenicum). Wskutek procesów palenia kawy, ten składnik naturalnie występujący w nasionach ulega częściowej eliminacji.
W zielonej kawie odnaleźć można wiele wartościowych związków m.in.:
- witaminę C,
- witaminę B6,
- tiaminę,
- witaminę B2,
- foliany.
Oprócz tych witamin kawa zielona zawiera również różne związki mineralne m.in.:
W jaki sposób powinna być przygotowywana kawa zielona?
Kawa zielona może być spożywana pod postacią gotowych suplementów diety, jak i w postaci całych lub zmielonych ziaren. Jeśli przygotowujemy kawę samodzielnie, to warto uprzednio rozdrobnić całe ziarna (np. przy użyciu moździerza), a następnie niewielką porcję (1-2 łyżeczki) zalać szklanką gorącej (ale nie wrzącej!) wody. Czas parzenia nie może przekraczać 15 minut.
Jakie właściwości ma kawa zielona?
Kawa zielona tak jak klasyczna palona kawa zawiera kofeinę. W ten sposób wspomaga mobilizację zapasów tłuszczu, wspomagając przy tym spalanie tkanki tłuszczowej. Kofeina generuje ujemny bilans energetyczny, co przekłada się na wzmożenie spalania kalorii. Jest to jedna z najpopularniejszych substancji stymulujących metabolizm, głównie na drodze termogenezy (produkcji ciepła).
Kofeina ma również uznane właściwości wspierające wydolność fizyczną, opóźniając wystąpienie zmęczenia, poprawiając zdolność do intensywnego wysiłku fizycznego. Powszechnie znane i cenione właściwości stymulujące kofeiny pomagają utrzymać właściwy poziom uwagi.
Kawa zielona zawiera spore ilości kwasu chlorogenowego, który wspomaga redukcję wagi oraz poprawia kontrolę wagi w warunkach utrzymywania zdrowej diety. Redukuje wchłanianie cukrów z przewodu pokarmowego. W ten sposób kwas chlorogenowy wspomaga utratę wagi ciała. Kwas chlorogenowy ma również wpływ na metabolizm insuliny.
Kawa zielona niepoddawana procesom palenia zawiera duże ilości antyoksydantów, chroniących przed działaniem wolnych rodników, a więc i uszkodzeniom tkanek oraz komórek przez reaktywne formy tlenu.
Czy warto stosować zieloną kawę?
Bez wątpienia kawa zielona okazać się może wartościowym środkiem wzbogacającym naszą dietę. Należy jedynie pamiętać, aby nie przekraczać zalecanych przez producentów poszczególnych preparatów porcji dziennego spożycia. Pamiętajmy, że nawet wysokiej jakości zielona kawa nie może zastąpić zdrowego trybu życia. Jedynie właściwa dieta oraz aktywność fizyczna są gwarantem lepszego samopoczucia, przy czym warto wspierać organizm, korzystając z takich suplementów jak kawa zielona.