Oxymel Tradycyjny Zakwasownia to shot z macerowanych warzyw i korzeni. Formuła napoju o charakterystycznym smaku została przygotowania na bazie macerowanych korzeni chrzanu i imbiru oraz warzyw: cebuli i czosnku w occie jabłkowym. Skład oksymelu został dodatkowo uzupełniony o dodatek tymianku, oregano, anyżu, cynamonu, papryczka chili i syropu z agawy dla uzyskania niepowtarzalnego aromatu i doznań podczas spożywania.
Oksymel (oxymel) to tradycyjna mieszanina octu owocowego (najczęściej octu jabłkowego) i miodu. Nazwa oxymel wywodzi się z języka greckiego i jest połączeniem nazwy dwóch głównych składowych, czyli octu (łac. oxy - utlenione wino) i miodu (łac. mel). W literaturze mieszankę tych dwóch składników określa się również jako "ognisty cydr" (ang. fire cider).
W Oxymelu Tradycyjnym od Zakwasowni miód został zastąpiony naturalnie słodkim syropem z agawy. Dzięki temu napój o nietuzinkowym smaku może z powodzeniem stanowić urozmaicenie diety wegan i wegetarian. Produkt powstaje w wyniku procesu maceracji, który polega na zanurzeniu warzyw i ziół w occie jabłkowym nawet do 12 tygodni.
Shot z macerowanych warzyw z korzeniem imbiru Zakwasownia Oxymel Tradycyjny to w pełni roślinny i niepasteryzowany produkt. Proces wytwarzania oxymelu Zakwasownia zapewnia, że zachowuje on wszystkie cenne składniki roślin pochodzących wyłącznie z ekologicznych upraw.
Uzupełnienie i urozmaicenie codziennej diety.
Macerat* 60% (ocet jabłkowy*, cebula*, czosnek*, korzeń chrzanu* 5%, korzeń imbiru* 5%, tymianek*, oregano*, papryczka chilli*, anyż*, cynamon*), woda, syrop z agawy*.
100 ml produktu zawiera:
* certyfikowany składnik ekologiczny
Nie spożywaj w przypadku uczulenia na którykolwiek składnik produktu Oxymel Tradycyjny od Zakwasowni (może zawierać soję, gorczycę, orzechy, orzeszki ziemne i nasiona sezamu).
Przechowuj w temperaturze pokojowej (15-25°C), w ciemnym miejscu.
250 ml
Ekologiczna Przetwórnia Mikołaj Bator
ul. Stryjska 21
81-506 Gdynia