Czym jest moringa?
To drzewo, które kojarzone jest najczęściej z podnóżem Himalajów. Niektóre z okazów moringi dorastają nawet do 10 metrów i są wyjątkowo odporne na suszę. Pomimo że wszystkie 14 odmian tego drzewa rośnie prawie na wszystkich kontynentach, to właśnie moringa olejodajna jest najbardziej znana. Ma to związek z obecnością w korzeniach, liściach, korze i kwiatach szeregu witamin i związków mineralnych. Drzewo chrzanowe od lat wykorzystywane jest jako surowiec do produkcji kosmetyków oraz środków spożywczych. Moringa zyskała także popularność w medycynie ajurwedyjskiej.
Właściwości moringi
Roślina bogata jest w wiele witamin i składników odżywczych. Spośród całego ich wachlarza zawiera: A, B1, B2, B3 oraz C. Składniki mineralne zawarte w morindze to: miedź, wapń, mangan, magnez, fosfor, cynk, chrom, żelazo, bor oraz potas. Na tym jednak nie koniec. Okazuje się, że poszczególne elementy tego drzewa są bogate w kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6 oraz omega-9) oraz aminokwasy. Moringę zalicza się do grupy tzw. super foods.
Zastosowanie moringi
Osoby, które interesują się zdrowym stylem życia, często sięgają po produkty z moringą. Jest ona wykorzystywana jako suplement diety oraz składnik produktów pielęgnacyjnych (np. w postaci oleju). Moringa pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Szczególnie polecana jest w kosmetyce jako środek do pielęgnacji skóry i włosów. Olejek tłoczony na zimno dba również o paznokcie i ich skórki. Wskazaniami do użycia jest cera sucha i dojrzała, ze zmarszczkami. Po produkty z moringą chętnie sięgają osoby, które dotyka nadmierne wypadanie włosów. Olej z rośliny należy przechowywać w chłodnych i ciemnych pomieszczeniach niedostępnych dla dzieci.
Czym są "superfoods" i jakie mają właściwości?
Pojęcie "superfoods" stało się niezwykle popularne na przestrzeni ostatniej dekady. Mianem super żywności określa się produkty, zawierające w sobie wysoką ilość składników mineralnych, antyoksydantów, witamin oraz innych związków chemicznych, wywierających korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Ważne jest ponadto to, aby "superfoods" miały naturalne pochodzenie. Najczęściej mają one postać sproszkowanych (liofilizowanych) ziół, owoców, warzyw, soków lub napoi.
Głównym zadaniem tego rodzaju produktów jest spowalnianie procesów starzenia się organizmu przez ich działanie antyoksydacyjne. Rosnący popyt na super żywność sprawia, że na rynku pojawiają się towary o niskiej jakości. W związku z tym zaleca się ich zakup wyłącznie ze sprawdzonych źródeł np. aptek internetowych lub stacjonarnych. Należy jednak pamiętać, że spożywanie bogatych w składniki odżywcze suplementów diety powinno iść w parze z aktywnością fizyczną i codziennym, zdrowym jadłospisem.
Do produktów "superfoods"' zalicza się, m.in.:
- amarantus (nie zawiera glutenu, posiada dużą ilość białka, kwasów wielonasyconych i szereg witamin),
- moringę,
- zielony jęczmień (w postaci sproszkowanej bogaty jest w dużą ilość witaminy C, B i E),
- jagody acai oraz goi,
- czystek, który posiada w składzie polifenole,
- chlorellę, algę z zawartością beta-karotenu, cynku i witamin,
- nasiona chia inaczej szałwia hiszpańska,
- jarmuż.