Olfen żel i Olfen hydrożel – ulga w bólu różnego pochodzenia
Na rynku dostępne są różne środki przynoszące ulgę w dolegliwościach stawowych. Najczęściej są to maści lub żele o działaniu przeciwzapalnym, przeciwgorączkowym i przeciwbólowym. Jednym z nich jest Olfen żel, który stosuje się do miejscowego leczenia pourazowych stanów zapalnych mięśni, ścięgien, stawów czy więzadeł. Jego składniki łagodzą zaczerwieniania, obrzęki, ból, eliminują stan zapalny. Skuteczny jest także przy zespołach bólowych pochodzenia reumatycznego. Olfen żel może być również pomocny przy zwykłych bólach kręgosłupa, np. przeciążeniowych, kiedy szybka ulga jest konieczna. Lek łatwo się rozsmarowuje, nie można go mocno wcierać w skórę ani stosować na otwarte rany. Olfen żel ma lekką, żelową konsystencję, dlatego bardzo dobrze się wchłania. Jego skład oparty jest na wodno-alkoholowym roztworze i dzięki temu wykazuje działanie przyjemnie kojące i chłodzące.
Substancja czynna – diklofenak sodowy
Diklofenak zaliczany jest do niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Działa przeciwbólowo, przeciwgorączkowo i hamuje agregację płytek krwi. Blokuje aktywność cyklooksygenazy, enzymu biorącego udział w syntezie prostaglandyn z lipidów błon komórkowych. Wykazuje dużą skuteczność przeciwzapalną, większą niż kwas acetylosalicylowy. Zmniejsza objawy odpowiedzi zapalnej, np. ból, obrzęk czy podwyższoną temperaturę ciała. Stosuje się go miejscowo do leczenia stanów zapalnych pochodzenia reumatycznego, np. przy reumatoidalnym zapaleniu stawów oraz niereumatycznego np. w bólach pooperacyjnych. Przenika przez skórę do tkanek, mięśni i ścięgien, po czym kumuluje się w mazi stawowej. Wchłanianie tej substancji jest zależne od dawki, leczonego obszaru oraz czasu kontaktu ze skórą i jej właściwości. Diklofenak wykazuje dzianie łagodzące i chłodzące.
Składniki pomocnicze
Hydroksypropylocelcuoza to substancja syntetyczna otrzymywana przez alkilowanie celulozy. Ma właściwości przeciwzbrylające, stabilizujące i wypełniające. Jest często dodawana do żywności i leków (m.in. jako substancja powlekająca i wiążąca). Używana również w przemyśle spożywczym. Ulega fermentacji w jelicie grubym człowieka.
Kwas mlekowy to kolejny składnik Olfen żelu – jest składnikiem żywności i wykorzystuje się go w przemyśle farmaceutycznym. Używa się go także jako zakwaszacza do potraw i jako przyprawy. Peptydy (produkty mleczne fermentowane z bakteriami kwasu mlekowego L. Helveticus) wspierają układ sercowo-naczyniowy. Kwas mlekowy poprawia komfort przewodu pokarmowego (wpływa na trawienie), ma właściwości przeciwutleniające i wspomaga naturalną florę jelitową. Probiotyczna bakteria kwasu mlekowego Lactobacillus fermentum ME-3 pomaga wzmocnić odporność organizmu.
Jak stosować Olfen żel?
Wyłącznie zewnętrzne, na zdrową i oczyszczona skórę. Olfen żel nie może mieć kontaktu z otwartymi ranami. Podczas aplikacji leku należy chronić oczy, usta i błony śluzowe przed zetknięciem z preparatem.
Olfen żel – przeciwskazania
Kobiety w ciąży i matki karmiące oraz osoby, które są uczulone na którykolwiek ze składników leku. Nie powinny używać preparatu również dzieci poniżej 12. roku życia.
Oprócz ww. Olfen żelu i Olfen hydrożelu można wybrać plastry lecznice Olfen Patch, które są przeznaczane do krótkotrwałej terapii. Nakleja się je na bolące miejsce do dwóch razy na dobę, na czystą i nienaruszoną skórę. Substancją czynną plastrów jest również diklofenak sodowy.