Pyłek pszczeli
Właściwości pyłku pszczelego nie są wszystkim znane, jednak jest to produkt bardzo wartościowy, warty bliższego zapoznania.
Właściwości pyłku pszczelego nie są wszystkim znane, jednak jest to produkt bardzo wartościowy, warty bliższego zapoznania.
To pyłki kwiatowe zgromadzone przez pszczoły w celu uzupełnienia ich zapasów żywnościowych. Zebrane z kwiatów są mieszane ze śliną owadów, a następnie zanoszone przez pszczoły do ula i składane w komórkach plastra.
Pyłek występuje w postaci małych kuleczek i to właśnie ten kształt poza zapachem jest wyznacznikiem jego jakości. Pszczelarze pozyskują go poprzez stosowanie poławiaczy pyłku, które są montowane u wejścia do ula. Dzięki tej metodzie można uzyskać i zachować część produktu.
Kolor pyłku zależy od roślin, z których powstał, ale najczęściej spotykany jest w kolorze żółtym i jasnobrązowym.
Jest on skarbnicą wielu cennych składników. Zawiera w sobie między innymi witaminy z grupy A, B, C, D, E, nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, a także wapń, żelazo, magnez czy też cynk. Jest też źródłem antyoksydantów.
Z uwagi na obecność wielu prozdrowotnych elementów, produkt ten znajduje szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Jest on pomocny przy ogólnym wzmocnieniu organizmu.
Wykazuje dużą aktywność antyoksydacyjną. Pobudza odpowiedź immunologiczną organizmu, przez co poprawia odporność.
Pyłek pszczeli wspomaga prawidłowe funkcjonowanie serca i naczyń krwionośnych.
Pomaga utrzymać prawidłowy poziom lipidów we krwi (obniża poziom złego cholesterolu).
Spożywanie pyłku pszczelego ma też swoje zalety od strony kosmetycznej. Zawiera cynk, więc świetnie wpływa na stan skóry i kondycję włosów.
Jak pozostała część pszczelich produktów, pyłek może powodować uczulenie i dlatego nie powinien być stosowany przez osoby z alergią. Istnieją też opinie, że pyłek zagraża ciąży, więc dla bezpieczeństwa nie powinien być spożywany przez kobiety spodziewające się dziecka, a także karmiące piersią.
Produkt ten najlepiej przechowywać w niskich temperaturach, na przykład w lodówce. W postaci sypkiej zaleca się trzymać w szklanych pojemnikach. Natomiast kapsułki i krople należy przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym miejscu, z dala od światła.
Pyłek pszczeli znany był już w starożytności. W Chinach uważany był za lek odmładzający. Mimo że to miód uważany jest za najzdrowszy produkt wytwarzany przez pszczoły, w rzeczywistości to pyłek jest najcenniejszym wytworem. Jedna pszczela rodzina jest w stanie rocznie wyprodukować do 7 kg pyłku. Apiterapią nazywa się leczenie pyłkiem i innymi produktami, które zostały wytworzone przez pszczoły.
Warto dbać o pszczoły, ponieważ dostarczają one niezwykle cenne dla ludzi produkty. Pyłek jest doskonałym przykładem na to, że zdrowie można czerpać z natury.