HiPP AR jest przeznaczony do postępowania dietetycznego u niemowląt z tendencją do ulewań. HiPP Anti-Reflux stosuje się jako wyłączny pokarm pod nadzorem lekarza. Odpowiednio zagęszczona formuła ogranicza refluks i zmniejsza częstotliwość ulewań.
Ulewanie może wynikać z niedojrzałości układu pokarmowego niemowlęcia i ustępuje samoistnie wraz ze wzrostem i rozwojem Twojego dziecka, najczęściej około 4-6 miesiąca życia. Zwłaszcza na początkowym etapie życia niemowlęta mogą ulewać nieznaczne ilości mleka po karmieniu. Jednak zdarza się, że u niektórych niemowląt ulewania mogą występować częściej. W takim przypadku pediatra może zalecić stosowanie żywienia medycznego.
Dodatek naturalnego składnika, mączki chleba świętojańskiego, nadaje HiPP AR odpowiednio gęstą konsystencję oraz sprawia, że posiłek pozostaje w żołądku. Ogranicza to cofanie się pokarmu do przełyku (refluks), a tym samym zmniejsza ulewania.
* o ile lekarz nie zaleci inaczej.
** Od 5. miesiąca życia, po konsultacji z lekarzem, możesz rozpocząć wprowadzanie do diety niemowlęcia posiłków uzupełniających. Niemowlę powinno spożywać około 5 posiłków dziennie. Każda pełna porcja nowego posiłku (kaszki, obiadku) zastępuje 1 butelkę produktu.
*w celu ochrony naturalnych kultur bakterii kwasu mlekowego nie zalewaj proszku wrzątkiem.
Odtłuszczone mleko, serwatka z mleka częściowo odmineralizowana w proszku, oleje roślinne (palmowy*, rzepakowy, słonecznikowy), laktoza, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, olej rybi, chlorek potasu, cholina, olej z Mortierella alpina, węglan wapnia, cytrynian sodu, L-fenyloalanina, selenian sodu (IV), L-tyrozyna, siarczan cynku, sole wapniowe kwasu ortofosforowego, L-leucyna, L-tryptofan, L-histydyna, siarczan żelaza (II), jodan potasu, witamina C, naturalne kultury bakterii kwasu mlekowego (Limosilactobacillus fermentum hereditum¹), witamina E, niacyna, kwas pantotenowy, siarczan miedzi (II), witamina B, witamina A, węglan magnezu, inozytol, witamina B6, L-metylofolian wapnia², witamina K, witamina D, biotyna, witamina B12
*olej palmowy ze zrównoważonych upraw
¹Limosilactobacillus fermentum CECT5716
²L-metylofolian wapnia = Metafolin. Metafolin jest zarejestrowanym znakiem towarowym firmy Merck KGaA, Darmstadt, Niemcy
W 100 ml produktu gotowego do spożycia**:
**100 ml produktu gotowego do spożycia = 12,9 g HiPP AR + 90 ml wody.
***w formie folianów (Metafolin), gdzie 1 µg kwasu foliowego = 1,7 µg folianów z żywności
Osmolarność (mOsmol/l) 275.
300 g
HiPP Polska Sp. z o.o.
ul. Giełdowa 1
01-211 Warszawa