Marka Nutridrink produkuje wysokoenergetyczne produkty, które mają być wsparciem postępowania dietetycznego w niedożywieniu powstałym w wyniku choroby. Producentem tej kategorii jest Nutricia, która służy opieką żywieniową w kluczowych momentach życia człowieka. Od ponad 120 lat wykorzystuje najnowsze badania naukowe i wprowadza rozwiązania w zakresie specjalistycznego żywienia. Producent wspiera rozwój niemowląt, dzieci i wychodzi naprzeciw potrzebom żywieniowym osób chorych. Tworząc produkty, stara się dopasowywać się do konsumentów na różnych etapach ich życia. Specjaliści pracujący w Nutricia twierdzą, że żywienie medyczne powinno być integralnym elementem opieki nad chorymi, a specjalistyczne preparaty odżywcze to produkty stworzone szczególnie dla pacjentów, którzy z powodu choroby nie mogą za pomocą codziennej diety dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych i energii.
Jest to doustny środek, który zawiera potrzebne składniki odżywcze skoncentrowane w niewielkiej objętości. Dostarcza dużą porcję energii, posiada formułę płynną, co ułatwia spożycie go osobom chorym. Ponadto jest to preparat bezglutenowy i jest dostępny w wielu smakach. Podczas przechodzenia choroby, pacjenci często jedzą mniej lub całkiem tracą apetyt. Może również zdarzyć się, że dotychczas stosowana dieta nie jest wystarczająca dla osób ze schorzeniami. Żywienie medyczne może być jednym ze sposobów uzupełnienia jadłospisu osoby chorej w niezbędne dla niej składniki odżywcze. Nutridrink dostarcza białko, witaminy, energię i składniki mineralne skoncentrowane w niewielkiej objętości, łatwe do wypicia. Jest przeznaczony w niedożywieniu spowodowanym chorobą w przypadkach takich, jak: trudności z przyjmowaniem pokarmów, porażenie mózgowe, zaburzenia połykania i żucia, zwiększone zapotrzebowanie białkowo-energetyczne, w czasie rekonwalescencji, przed i po zabiegach operacyjnych, mukowiscydoza, po udarze mózgu w fazie rehabilitacji, choroba Alzheimera, Huntingtona, Parkinsona i inne zespoły otępienne.
Nutridrink to również produkty oparte na białku serwatkowym zwane Juice Style. Charakteryzują się niską zawartością sodu i fosforanów, nie zawierają laktozy ani glutenu. Źródłem węglowodanów są w nich maltodekstryny i sacharoza. Juice Style to preparaty stosowane w postępowaniu dietetycznym w niedożywieniu powstałym w wyniku choroby, szczególnie w takich przypadkach jak: zespoły złego wchłaniania, przewlekłe zapalenie trzustki, marskość i zapalenie wątroby.
Kolejnym produktem marki Nutridrink jest Multi Fibre, którego głównym źródłem białka jest kazeina. Zawiera on tłuszcze LCT i jest bezglutenowy. Preparat jest wskazany dla osób np. z zaburzeniami perystaltyki jelit, nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit, mukowiscydozą, zaburzeniami żucia i połykania.