Olej lniany tłoczony na zimno powstaje ze starannie wyselekcjonowanych nasion lnu metodą tłoczenia na zimno. Olej ten jest źródłem kwasów omega-3, ma złocisty kolor i charakterystyczny, lekko goryczkowy smak, dzięki czemu stanowi doskonały dodatek do sałatek, surówek, dipów, sosów, past serowych, gotowanych warzyw i innych potraw na zimno. Olej lniany charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych. Na oleju lnianym tłoczonym na zimno nie należy podgrzewać ani smażyć potraw.
Dodatek do sałatek, surówek, dipów, sosów, past serowych, gotowanych warzyw i innych potraw na zimno.
Olej z nasion lnu tłoczony na zimno, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.
100ml oleju zawiera:
- wartość energetyczna 3400kJ/827kcal,
- tłuszcz 92g (w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 9,9g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 16g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 66g), węglowodany 0g (w tym: cukry 0g), białko 0g, sól 0g,
- Omega-3 (kwas alfa-linolenowy) 2,6g, Omega-6 (kwas linolowy) 63g.
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Może wytrącić się naturalny osad.
250ml.
Oleofarm sp. z o.o.,
ul.Mokronoska 8,
52-407 Wrocław.