Markę Ricola założyła w 1930 roku firma cukiernicza Richterich & Compagnie. Twórcom od samego początku zależało na zapewnianiu innowacji i dbaniu o jakość wyrobów. Ricola eksportuje obecnie produkty do ponad 50 krajów na całym świecie. Jest pionierem w ekologicznej uprawie ziół i wchodzi w bliskie relacje z kulturą i architekturą. Marka prowadzi dwie fundacje i dysponuje własną kolekcją dzieł sztuki.
Ricola wprowadziła we wszystkich obszarach swojej działalności surowe standardy jakości. Dba o dobór najlepszych surowców i zachowanie standardów przy produkcji ziołowych łakoci. Zioła wzbogacające cukierki uprawiane są górskich terenach Szwajcarii. Ricola dba o to, by rośliny nie miały kontaktu z herbicydami, środkami owado- i grzybobójczymi ani nawozami sztucznymi. Dzięki temu cukierki tworzone są z wysokiej jakości ziół ważnych dla zdrowia gardła, m.in. z szałwii, mięty pieprzowej, tymianku, prawoślazu lekarskiego, przywrotnika pospolitego, biedrzeńca mniejszego, przetacznika leśnego czy babki lancetowatej.
Ricola cukierki ziołowe tworzone są z naturalnych ziół rosnących w szwajcarskich górach. Mają kojące i nawilżające właściwości. Mogą przynieść ulgę obolałemu gardłu i odświeżyć oddech. Mogą łagodzić dolegliwości bólowe również przy przeziębieniach, kaszlu i chrypce.
Ricola szwajcarskie cukierki zawierają w sobie zioła rosnące w pięciu regionach górzystego kraju. Marka, współpracując z lokalnymi rolnikami, wykorzystuje naturalne metody uprawy. Zioła zbierane są dopiero wtedy, kiedy nabiorą wystarczająco dużo wartościowych składników. Zyskują czas odpowiedni do wzrostu. Po zbiorach zioła przetwarzane są w Szwajcarii. Suszone, czyszczone, cięte, składowane i mieszane, wkrótce zostają podane ekstrakcji. Z roślin wydobywa się naturalne esencje i składniki aktywne, które będą wzbogacać Ricola szwajcarskie cukierki. Po wymieszaniu z pozostałymi składnikami słodyczy masa zostaje ugotowana i odpowiednio uformowana. Po ostygnięciu Ricola cukierki ziołowe trafiają do opakowań i mogą rozpocząć podróż do konsumentów.
Ziołowe smaki mogą przypaść do gustu starszym, a dla dzieci marka przygotowała łakocie o smaku żurawinowym. Cukierki Ricola to również produkt, który może ukoić podrażnione gardło i nadwyrężone struny głosowe. Mogą być wyborem dla nauczycieli, radiowców, konferansjerów i śpiewaków. Sięgać po nie mogą również piosenkarze i aktorzy, którzy chcą przywrócić sobie komfort po długotrwałej pracy głosem. Produkty nie zawierają cukru. Choć są od niego wolne, smakują słodko, dlatego mogą okazać się zdrowszą alternatywą dla zwykłych łakoci.
Ricola cukierki żurawina to połączenie soku z owocu ze sprawdzoną kompozycją 13 ziół. Pomagają odświeżyć jamę ustną i gardło. Żurawina zawiera sporo witaminy C, betakarotenu i minerałów.
Cukierki Ricola czarny bez mają słodki i kwiatowy smak. Właściwości czarnego bzu wspiera obecność kompozycji szwajcarskich ziół.
Ciekawą propozycją jest również Ricola melisa o wyczuwalnym świeżym, cytrusowym posmaku melisy. Ssanie cukierków odświeża usta i struny głosowe. Ma działanie kojące i odprężające. Można sięgnąć po nie w chwilach stresu i po to, by przynieść ulgę podrażnionemu gardłu.